Фед не трябва да губи още от доверието си

Опитите на Фед да стимулира кредитирането и разходите са безрезултатни.

10:19 | 9 октомври 2021
Обновен: 13:19 | 9 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв планира да затегне кредита, въпреки че прогнозите сочат забавяне на икономическият растеж в САЩ и отслабване на скорошните високи нива на инфлация. Дори при минимални грешки централната банка рискува допълнителна загуба на доверие. Това пише Investor.bg.

Входящите икономически данни са под прогнозните до степен, която не е наблюдавана от първите дни на пандемията, въз основа на Индекса на икономическите изненади на Citigroup. Потребителите показват малко признаци за изразходване на стимулиращите пандемични помощи, като са спестили 71% от плащанията за юни 2020 г., 74% от тези през декември и 75% през март тази година, според проучвания на клона на Фед в Ню Йорк. Опитите на Фед да стимулира кредитирането и разходите са безрезултатни. От четвъртото тримесечие на 2019 г. насам той е напомпил паричното предлагане с 34%.

С приключването на допълнителните федерални помощи за безработица от 300 долара седмично, реалните доходи - вече ерозирани от скорошния скок на инфлацията - ще спаднат допълнително, след като се понижиха с 1,7% от януари до август на седмична база. Силно заразният делта вариант на коронавируса може допълнително да намали икономическата активност, тъй като много компании, включително Apple, Amazon, Wells Fargo, Chevron, Prudential Financial и Microsoft, отлагат пълното връщане в офиса на своите служители. Работните места се увеличиха само с 235 000 през август (най-малкото от януари насам), спрямо ръст от 1,1 милиона през юли.

Въпреки забавянето на икономическия растеж и спадащия темп на инфлация, Фед даде сигнал за намаляване на месечните си покупки на активи, което вероятно ще започне през ноември. Инвеститорите се опасяват от последващо повишаване на лихвените проценти, а разпродажбата на държавните ценни книжа в края на септември върна спомените за пазарната паника от 2013 г. От 22 септември доходността по базовите 10-годишни ДЦК скочи от 1,3% на 1,5%, а по 30-годишните - от 1,8% на 2,1%.
 

Цялата статия може да я прочетете в сайта на Investor.bg