Благотворителната мисия на SpaceX завърши успешно

Целта на мисията е била набиране на $200 милиона за онкологична клиника

10:09 | 19 септември 2021
Автор: Антон Груев
Благотворителната мисия на SpaceX завърши успешно

Първият екипаж, който обикаля Земята и е съставен от изцяло от астронавти-любители кацна в Атлантическия океан и завърши тридневното си пътуване с капсула на SpaceX, която даде началото на нова епоха на космически туризъм за любители, предава Bloomberg. 

Докато преминава през земната атмосфера, капсулата Dragon може да достигне температура от 1,927 градуса по Целзий, а след това  забавя спускането си с общо 6 парашута, като 4 от тях са основните.

Мисията беше водена от Джаред Айзъкман, 38-годишен американски милиардер и изпълнителен директор на Shift4 Payments Inc. и още 3-ма американци, които не бяха преминали специализирано обучение. Изстрелването на Inspiration4 беше съпътствано от огромна медийна кампания, появаване на корицата на списание Time и документална поредица в стрийминг платформата Netflix. Целта беше да се наберат $200 милиона за детската клиника за онкологични изследвания Сейнт Джуд. Самият Айзъкман е обещал да осигури половината от сумата.

Успешното изстрелване и връщане беше демонстрация на идеята на Илон Мъск и неговата компания за космически проучвания SpaceX и голяма крачка напред за бизнеса с космически туристи. Докато има заможни клиенти, които не се притесняват да плащат астрономически суми за подобни приключения, ще има и компании като SpaceX, които ги предлагат. През юли милиардерите Ричард Брансън и Джеф Безос достигнаха границата на космоса с космически кораби, произведени от собствените им компании.

Екипажът Inspiration4 излетя от космическия център Кенеди във Флорида на 15 септември. Те се издигнаха на височина от 575 километра, като това беше и най-голямото разстояние на което капсулата Dragon се беше отдалечавала от Земята.

Международната космическа станция обикаля на около 410 километра над планетата.SpaceX планира още частни полети, като един от тях е в началото на следващата година за Axiom Space Inc. В него ще участва бивш астронавт от НАСА и още 3-ма души, които ще прекарат няколко дни на Международната космическа станция. Компанията планира и пътуване до Луната на японски предприемач и 8 артисти, които ще летят с него и се надява да изпълни мисията още през 2023 година.