SpaceX изстреля първия напълно аматьорски екипаж в орбита

Капсулата Crew Dragon, която се използва за полета, е снабдена със специален купол за наблюдение

08:24 | 16 септември 2021
Обновен: 09:23 | 16 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: SpaceX
Снимка: SpaceX

Ракетен кораб на SpaceX излетя от Флорида в сряда като на борда бяха милиардер от сектора за електронна търговия и трима по-малко богати граждани, които той бе избрал да се присъединят към първия изцяло цивилен екипаж, излязъл някога на околоземна орбита.

Групата астронавти-аматьори, водени от основателя и главен изпълнителен директор на компанията за финансови услуги Shift4 Payments Inc, Джаред Айзъкман, излетя малко преди залез слънце от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал.

Капсулата Crew Dragon, която използват Айзъкман и колегите му - Сиан Проктор, Хейли Арсено, и Крис Семброски - е снабдена със специален купол за наблюдение на мястото на обичайния си люк за скачване с Международната космическа станция и достигна орбита почти 10 минути след излитането.

Ускорителят на първата степен на ракетата, след като се отдели от горната половина на космическия кораб, се спусна обратно на Земята и кацна безопасно на безпилотна платформа, плаваща в Атлантическия океан, гальовно наречена "Просто прочетете инструкциите".

На фона на възгласи, чути в центъра за управление на мисии на SpaceX, докато космическият кораб се изкачваше на почти 200 км над Земята, Айзъкман прочете изявление, в което благодари на всички, които направиха възможно пътуването „точно до прага на вълнуваща и неизследвана граница, където малцина са идвали преди и много ще последват."

„Вратата вече е отворена и е доста невероятно“, каза той.

Мисията Inspiration4 се стреми към максимална орбитална надморска височина от 575 км над Земята, по-висока от МКС или космическия телескоп Хъбъл, и най-далечната точка, достогана от човек след края на програмата на НАСА „Аполо“ през 1972 г., според SpaceX.

На тази височина, която се очаква космическият кораб да достигне по-късно в четвъртък сутрин, капсулата ще обикаля земното кълбо веднъж на всеки 90 минути със скорост от около 27 360 км/ч, или приблизително 22 пъти скоростта на звука. 

Полетът, отбелязващ първата мисия на екипаж в орбита без професионални астронавти по време на пътуването, се очаква да продължи около три дни от старта до приводняването в Атлантическия океан, заявиха представители на мисията.

СпейсЕкс арт

Това бележи дебютния полет на новия орбитален туристически бизнес на собственика на SpaceX Илон Мъск.

НАСА, която упражняваше държавен монопол върху космическите полети на САЩ, прегърна нарастващата комерсиализация на ракетните пътувания. В съобщение в Twitter, публикувано малко преди старта в сряда, космическата агенция заяви: "#Inspiration4 въплъщава нашата визия за бъдеще, в което частни компании могат да транспортират товари и хора до нискоземна орбита. Повече възможности за полет = повече възможности за наука."

Айзъкман е платил неразкрита сума на колегата си милиардер Мъск за пътуването. Списание Time определи цената на билета за четирите места на 200 милиона долара.

Мисията, наречена Inspiration4 , е замислена от Айзъкман главно за повишаване на осведомеността и подкрепата за една от любимите му каузи, Детската изследователска болница „Сейнт Джуд“, водещ център за детски рак, в Мемфис, Тенеси. 

Едни гърди пред конкуренцията

Съперничещите компании Virgin Galactic Holdings Inc и Blue Origin започнаха това лято свои собствени услуги за частни астронавти, като техните собственици - милиардерите Ричард Брансън и Джеф Безос - ичастваха в първите полети.

Тези суборбитални полети, продължили няколко минути, бяха кратки скокове в сравнение с профила на Inspiration4.

SpaceX вече се нарежда като най-утвърдения играч в процъфтяващата група от търговски космически предприятия, след като изстреля многобройни полезни товари и астронавти към МКС за НАСА. 

Екипажът на Inspiration4 няма да има никаква роля в управлението на космическия кораб, който се командва от наземни летателни екипи и бордови системи за насочване, въпреки че двама членове на екипажа са лицензирани пилоти.

Айзъкман, който има разрешително за търговски и военни самолети, пое ролята на „командир на мисията“, докато Проктор, геолог и бивш кандидат за астронавт на НАСА, беше определен за „пилот“ на мисията.

Арсено ще играе ролята на „главен медицински офицер“ - след като оцелява след борба с рак на костите, тя започва работа като асистент в "Сейнт Джуд", и „специалист на мисията“ ще е Семброски, ветеран от ВВС на САЩ и инженер по космически данни.

Inspiration4 liftoff

Четиримата членове на екипажа са прекарали пет месеца в строги подготовки, обучение по микрогравитация и симулатор на полети, аварийни тренировки, и медицински прегледи.

Докато е в орбита, екипажът ще извърши поредица от медицински експерименти с "потенциални приложения за човешкото здраве на Земята и по време на бъдещи космически полети", се казва в изявление на Inspiration4.

След тази мисия ще има две частни посещения на МКС - едно през октомври с руски режисьор и актриса на борда и второ в началото на 2022 г.

SpaceX и Inspiration4 описват изстрелването в сряда като първата „изцяло цивилна мисия в орбита“. Това зависи много от дефиницията ви за „цивилен“. Първият човек, стъпил на Луната, Нийл Армстронг, технически е бил цивилен, след като е подал оставка от своята позиция във ВМС на САЩ през 1960 г., девет години преди "Аполо 11".

Космическата дейност - дори човешките космически полети - става все по-комерсиална и идеята, че хората могат да излязат в орбита извън компетенциите на големите национални космически агенции, ще изглежда все по-нормална.

През 2000-те няколко супер богати хора прекараха две седмици на МКС. Тази конкретна ера на космическия туризъм приключи през 2009 г., когато бяха изкупени резервните места на руски ракети за изключително използване на астронавтите на НАСА. 

Но тази втора епоха изглежда сякаш ще бъде по-устойчива, просто защото има много повече частни космически компании, които развиват бизнеса и това би трябвало да свали цените за по-широк кръг клиенти.