Пропуск в софтуера на Apple е давал пълен достъп до всички устройства на компанията

Израелска компания е използвала пробива срещу саудитски активист, смятат експертите, открили грешката

15:33 | 14 септември 2021
Обновен: 15:46 | 14 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пробив в операционните системи на Apple е позволявал лесен достъп на хакери до всички устройства, без да е необходимо никакво действие от страна на потребителите. Компанията вече е решила проблема с модификацията на операционните системи, но има информации, че пробивът е бил използван от израелска компания, съобщава ВВС.

Днес ще се проведе ежегодното събитие на Apple, на което се очаква компанията да представи новите си устройства – новата серия смартфони, както и подобрени версии на слушалките Airpods и часовниците Apple Watch.

Грешката, установена от експерти от университета в Торонто, позволява на хакери да получат достъп до устройството през услугата за съобщения iMessage. Според тях пробивът е използван от израелската компания за наемане на хакери – NSO Group, за да инсталира шпионски софтуер на телефона на активист от Саудитска Арабия.

В изявление до Reuters от компанията не отричат, но и не потвърждават информацията, като казват, че ще продължават да предоставят „животоспасяващи технологии за борба с терора и престъпността на разузнавателните и правоприлагащите органи по целия свят“. 

Според експерти по сигурността макар и пробивът да е значителен, потребителите не трябва да се притесняват твърде много, защото атаки от този тип обикновено имат конкретни цели. От Apple вече са съобщили, че са поправили грешката с обновяването на софтуерите на iOS 14.8 и iPadOS 14.8.