Toyota намали прогнозата си за производство заради Covid и чиповете

Световният недостиг застигна и японския гигант

11:01 | 10 септември 2021
Обновен: 11:01 | 10 септември 2021
Автор: Антон Груев
Toyota намали прогнозата си за производство заради Covid и чиповете

Toyota Motor Corp. Ще произведе 9 милиона автомобила за фискалната година, която приключва през март, като посочи разпространението на коронавируса в югоизточна Азия като основна причина. Това е с 300 000 по-малко от първоначалния план на компанията.

Най-големият автопроизводител в света коригира прогнозите си през септември и преглежда стратегията си за октомври, но все пак ще запази прогнозата си за оперативна печалба от $22.7 милиарда за фискалната година.

През миналия месец, компанията предупреди, че недостига на чипове и авточасти ще доведат до по-ниски обеми. Промяната в плановете показва, че дори Toyota е уязвима към същите проблеми, които засегнаха нейните конкуренти, въпреки че се справи с недостига относително добре в сравнение с тях.

„Основните причини за промените в производствените планове са забавяне в дейността на няколко местни доставчици поради разпространението на Covid-19 в Югоизточна Азия и ефекта от по-малкия обем доставки на чипове,“ се казва в изявление на Toyota.

„Въпреки че перспективите за ноември и след това остават неясни, търсенето остава изключително голямо.”

В последното десетилетие японският автопроизводител инвестира значителни суми в Югоизточна Азия, защото регионът е източник на евтина работна ръка и допълва дейността на компанията в Китай на фона на обтегнатите отношения между САЩ и Китай.

Тайланд е сред основните производствени центрове за Toyota, Mitsubishi Motors Corp., Honda Motor Co. и Nissan Motor Co.

Toyota заяви, че ще понижи производството си за септември с около 70, 000 автомобила и с 330 000 през следващия месец. Книжата на компанията затвориха вчерашната сесия с ръст от 0,6% преди новината да бъде съобщена.

Производителят ще се опита да намери допълнителни доставчици на части, за да отговори на глобалното търсене, което понижи наличностите от готови автомобили.

Автомобилните компании по света губят приходи, защото недостигът на части ги кара да произвеждат по-малко продукция. Най-големият производител от гледна точка на доставките в Индия, Maruti Suzuki India Ltd., обяви, че спадът в обемите за август ще бъде с 40% спрямо обичайното. В Япония, Suzuki Motor Corp. ще намали производството си за септември с 20%, а в Европа, Renault SA планира да спре работата на своите заводи в Испания за до 61 дни.