ЕС може да блокира близо 130 милиона евро за Полша заради дискриминираща резолюция

Причината са обявените в 5 провинции зони без хора с различна сексуална ориентация

16:41 | 6 септември 2021
Обновен: 09:47 | 7 септември 2021
Автор: Антон Груев
ЕС може да блокира близо 130 милиона евро за Полша заради дискриминираща резолюция

Европейската комисия като изпълнителен орган на блока, изпрати писма до местните власти миналата седмица, предупреждавайки, че ако резолюциите не бъдат отменени, парите ще бъдат удържани. Информацията е от полски медии и беше потвърдена и от служител, запознат със ситуацията.

Замразените средства са от програмата на блока React-EU, която стартира след пандемията на коронавирус, за да подпомогне усилията за възстановяване. Общите средства за страната са повече от 1,5 милиарда евро.

Комисията не отговори веднага на искане за коментар на ситуацията. Говорител на полското правителство също не коментира ситуацията.

Полша е заплашена от забавяне при одобряването на безвъзмездни средства от 23,9 милиарда евро от историческия пакет стимули приет от ЕС за справяне с последиците от вируса. Отчасти това се дължи на кампанията на правителството, което поиска от Върховния съд на страната да обяви, че Конституцията отменя някои закони на ЕС.

Градове и провинции в цяла Полша се обявиха за „свободни от идеологията на ЛГБТК“, за да предотвратят провеждането на прайдове и други събития на общността.

Към средата на 2020 г. почти една трета от общините в католическата страна с население от 38 милиона души са приели декларацията, в повечето случаи това става след лобиране от ултраконсервативни групи.

Няколко полски съдилища постановиха, че мерките са противоконституционни и дискриминационни. Въпреки че декларациите нямат правна стойност, те подхранват страха и дискриминацията.

ЕС тази година започна съдебни действия срещу Полша и се насочи към отделно законодателство в Унгария, като заяви, че ще използва всички налични инструменти за защита на правата на ЛГБТК хората.