AstraZeneca и ЕС прекратиха спора за доставка на ваксини

Държавите ще бъдат снабдени с редовни графици за доставка и ако има забавени дози, ще бъдат приложени ограничени отстъпки

14:14 | 3 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

AstraZeneca и Европейската комисия постигнаха споразумение относно доставката на сотаващите дози ваксина срещу COVID-19 от производителя на лекарства, с което се сложи край на спора за недостига, който тежеше на усилията за ваксинация на компанията и региона, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Спорът предизвика криза в Европейския съюз по-рано тази година, докато държавите под натиск да ускорят ваксинациите се опитваха да намерят свободни количества ваксини. Това също предизвика и ПР кошмар за AstraZeneca.

Оттогава Брюксел намали зависимостта си от англо-шведския производител на лекарства, като доставките на ваксини в момента идват предимно от Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson.

Сделката прекратява размяната на обвинения за бавния старт на ЕС във ваксинирането на 448-милионното му население, тъй като САЩ и Великобритания се надпреварваха да осигурят доставки, които им позволиха да отворят отново икономиките си след поредица от блокировки. Натискът върху доставките вече е отслабен, тъй като ЕС успя да ваксинира 70% от възрастните.

Досега Astra е доставила около 140 милиона дози в ЕС - това е далеч под 437 милиона дози, доставени от Pfizer/BioNTech.

Съгласно споразумението в петък AstraZeneca се ангажира да достави 60 милиона дози от ваксината си Vaxzevria до края на третото тримесечие на тази година, 75 милиона до края на четвъртото тримесечие и 65 милиона до края на първото тримесечие на 2022 г.

Европейската комисия предприе съдебни действия срещу AstraZeneca през април за неспазване на договора за доставка на ваксини срещу COVID-19 и за липса на "надежден" план за осигуряване на навременни доставки.

Изпълнителният орган на ЕС заяви, че съгласно новото споразумение държавите-членки ще бъдат снабдени с редовни графици за доставка и ако има забавени дози, ще бъдат приложени ограничени отстъпки. 

Плановете за споразумение бяха сигнализирани от Astra при тримесечните й приходи през юли. Astra „не смята, че е полезно и за двете страни да продължат този спор“, каза тогава Рууд Добер, изпълнителен вицепрезидент на звеното за биофармацевтични продукти на компанията.

„Много съм доволен, че успяхме да постигнем общо разбирателство, което ни позволява да продължим напред и да работим в сътрудничество с Европейската комисия, за да помогнем за преодоляване на пандемията“, каза Добер в изявление в петък.

Компанията не продава ваксината си за печалба, но перспективата за дълга съдебна битка с 27 правителства повиши риска от съдебни разходи и плащания за щети.

нива ваксинация

Как върви ваксинацията 

Не е ясно колко ваксини на Astra Zeneca ще са необходими в Европа. AstraZeneca се използва най-вече за възрастни хора в региона на фона на опасения за потенциални странични ефекти. Това население над 40 години има едни от най-високите нива на ваксинация. По-младите хора получават предимно ваксини на Pfizer Inc. или Moderna Inc.

В същото време здравните власти на ЕС засега не възприемат широкото използване на трета доза.

Някои европейски държави даряват неизползвани консумативи на Astra на други части на света.

„Съществуват значителни разлики в степента на ваксиниране между нашите държави-членки и продължаващата наличност на ваксини, включително тази на AstraZeneca, остава от решаващо значение“, каза еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес.

Споразумението на ЕС позволява допълнителна ваксинация, докато силно заразният "делта" вариант причинява скок в случаите и ваксините се проучват за дълготрайност на защитата.

България, която е последна в ЕС със само 20% напълно ваксинирано пълнолетно население има над 2,8 млн. получени ваксини от различни производители, които стоят неразпределени в складове.