Куба ще легализира криптовалутите

Интересът към използването на криптовалути в Латинска Америка нараства

17:32 | 28 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Куба заяви тази седмица, че ще разреши и регулира използването на криптовалута - ход, който може да помогне на комунистическата държава да заобиколи санкциите на САЩ, които усложниха транзакциите в международната банкова система.

Криптовалутите, които позволяват анонимното извършване на финансови операции по децентрализиран начин, са били използвани в миналото, за да се заобиколи контрола върху капитала, както и да се направят плащанията и трансферите по-ефективни.

Централната банка заяви в петък, че изготвя правила за законно използване на такива валути при търговски сделки и за издаване на лицензи за доставчици на услуги, свързани с виртуални активи. Bitcoin, Ethereum, Litecoin и Tether вече са най-често използваните цифрови валути на острова, съобщи банката.

Гражданите в държави с високи нива на капиталов контрол и инфлация често оценяват такива цифрови активи заради тяхната независимост от държавните ограничения и като средство за избягване на валутните правила при преместване и спестяване на пари в чужбина.

Банката на Куба обърна внимание на „несигурността и рисковете, които са благоприятни за измама“ при работа с цифрови валути и заяви, че потребителите „трябва да поемат рисковете и отговорностите, които в гражданско и наказателно отношение, възникват от използването на виртуални активи“.

На практика, банката няма да поеме отговорност за транзакции в криптовалута.

Централната банка на Куба може по „причини от социално-икономически интерес“ да разреши използването на определени виртуални активи за плащания и да издава лицензи на доставчици на услуги, свързани с тях.

През май банката предупреди кубинците срещу появата на подобни на "Понци схеми за инвестиции“, включително някои, използващи криптовалути.

Интересът към използването на криптовалути в Латинска Америка нараства. Ел Салвадор през юни стана първата страна в света, приела биткойн като законно платежно средство, като въвеждането му предстои след две седмици.

Първият банкомат за криптовалута в съседен Хондурас отвори тази седмица.

Инфлацията в Аржентина и Венецуела също стимулира интереса към цифровите валути.

Криптовалутата вече се ползва доста широко в Куба като начин да се заобиколи десетилетното търговско ембарго на САЩ, което отрязва кубинците от конвенционалните международни платежни системи и финансовите пазари.

Някои по-млади, разбиращи от технологиите кубинци купуват цифрови валути, за да правят покупки онлайн и да инвестират, докато компаниите предлагат да изпращат парични преводи на кубинците чрез схема за обмен, включваща криптовалути.