Въпреки риска за икономиката Салвадор се подготвя за своя биткойн експеримент

Обеднялата нация не приема предупрежденията срещу използването на променлив крипто актив като официална валута

09:34 | 27 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След по-малко от две седмици Ел Салвадор ще стане първата страна, приела биткойн като национална валута. Никой не знае какво следва след това, разказва The Wall Street Journal.

Правителството на обеднялата централноамериканска нация има за цел да похарчи до 75 милиона долара като част от план за раздаване на 30 долара на хора, които се регистрират за електронен портфейл, наречен Chivo (или „Cool“). Тази система ще позволи на около 2,5 милиона салвадорци да купуват стоки или да плащат за услуги в щатски долари или биткойни, двете официални валути на Салвадор след 7 септември.

Експериментът с биткойни рискува да разруши икономиката на Салвадор от 26 милиарда долара. Централната банка на задлъжнялата държава може да бъде принудена да харчи резерви в твърда валута, за да купува биткойни, ако стойността им се срине и потребителите на крипто активите се втурнат към сигурността на долара. Правителството не може да печата собствени пари - Ел Салвадор се отказа от валутата си в полза на долара преди две десетилетия - и има трудности да вкарва нови долари в икономиката.

„Приемането на биткойн като законно платежно средство ни поставя в много несигурна среда“, казва Карлос Асеведо, икономист, който е бил управител на централната банка на Ел Салвадор от 2009 г. до 2013 г. 

Президентът Наиб Букеле заяви, че приемането на биткойн ще помогне за привличане на чуждестранни инвестиции, ще насърчи повече и по-евтини финансови услуги и ще намали разходите за изпращане и получаване на парични преводи от чужбина, които достигнаха рекорд от почти 6 милиарда долара миналата година. 40-годишният президент също иска да привлече чуждестранни инвеститори, които да развиват геотермална енергия от вулкани, за да доставят големите количества електроенергия, необходими за добив на криптовалута.

„Със своята много малка икономика Ел Салвадор обикновено изоставаше, когато става въпрос за иновации“, каза в интервю Алехандро Зелая, финансовият министър на страната. "Сега се превръщаме в инвестиционна дестинация."

Но планът носи и значителни рискове, тъй като правителството има ограничен достъп до дълговите пазари и е изправено пред нарастващи разходи по заеми и голяма бюджетна разлика. Понастоящем Ел Салвадор преговаря с Международния валутен фонд за финансова помощ в размер на 1,3 милиарда долара, но не се консултира с кредитора относно приемането на биткойн, според запознати.

МВФ предупреди да не се приемат силно спекулативни крипто активи като национална валута, главно защото частно емитираните жетони заобикалят властите и централните банки, които имат за задача да запазят икономическата и валутната стабилност.

За малкия Ел Салвадор децентрализираната система на биткойн отваря врати за анонимни и незаконни транзакции, като пране на пари или откупи, казват икономисти.

„Страната няма инструменти и капацитет да сдържа една спекулативна атака“, казва Клаудио Лозер, бивш директор на западното полукълбо в МВФ.

Базираният в САЩ оператор на банкомати Athena Bitcoin Global планира да инвестира 1 милион долара за инсталиране на мрежа от банкомати за биткойни в страната. След това салвадорците с приложението за мобилни портфейли Chivo ще могат да сканират QR код на големия екран на банкомата, за да купуват и продават биткойни в замяна на доларови банкноти. 

Биткойнът е нестабилен и може да бъде уязвим за така наречените "флаш" сривове, при които новините или слуховете в социалните мрежи предизвикват разпродажба. Цената се колебае между 47 000 и 50 000 долара само тази седмица и достигна връх от около 65 000 долара през април.

Като средство за размяна, той може да подхрани резки колебания в цените на стоките и услугите. Данъчните приходи на страната също биха имали голяма зависимост от цената на биткойн.

Администрацията на Букеле е заделила 150 милиона долара за обмен, за да позволи автоматичното преобразуване на биткойни в щатски долари и обратно чрез електронния портфейл Chivo. Зелая сравнява това с потребителите, пътуващи в чужбина и купуващи стоки в чуждестранна валута, като казва, че смята, че потребителите само постепенно ще приемат криптовалутата.

Зелая казва, че не очаква нестабилността на биткойните да създаде проблем при използването му и че правителственото средство, което позволява незабавната конвертируемост на биткойн в долари, вероятно ще бъде достатъчно.

В края на юли Moody’s Investors Service намали и без това спекулативния дълг на Ел Салвадор до "боклук", като се позова на „влошаване на качеството на политиките“ поради приемането на биткойн и други мерки. Агенцията също така цитира трудностите на Ел Салвадор при достъпа до кредитните пазари преди тежкия график за погасяване на дълга от следващата година и несигурността около преговорите за ново финансиране от МВФ.

Почти завършената сделка с МВФ се е забавила, след като през май законодателите от партията „Нови идеи“ на Букеле смениха главния прокурор и магистратите на Конституционния съд, според хора, запознати с преговорите.

Миналата седмица централната банка на Ел Салвадор публикува финансовите разпоредби за приемане на биткойни, включително разпоредби за предотвратяване на изпирането на пари и други незаконни дейности. Финансовите институции също ще трябва да предупреждават потребителите за рисковете от променливостта на биткойн. Доставчиците на финансови услуги имат срок до 6 септември да представят коментари по разпоредбите.