Delta Airlines налага месечна такса от 200 долара за неваксиниран персонал

Редица американски компании наложиха ваксинация на своите служители

08:01 | 26 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Delta AirLines заяви в сряда, че служителите й ще трябва да плащат още 200 долара всеки месец за спонсорирания от тях план за здравеопазване, ако решат да не бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Ходът за добавяне на допълнителна такса към здравноосигурителните вноски е най-новата тактика на корпоративна Америка да принуди служителите си да се борят с пандемията.

Редица американски компании, включително конкурентът на Delta United Airlines, наложиха ваксинация на своите служители, за да защитят операциите си от силно заразния "делта" вариант на коронавируса, който удари особено силно части от страната с по-ниски нива на ваксинация.

Президентът Джо Байдън също призова частния бизнес да изисква ваксиниране на служителите.

Часове след като Delta Air обяви доплащането, канадският й конкурент Air Canada заяви, че работниците, които не са ваксинирани до 30 октомври, ще бъдат изправени пред уволнение или ще бъдат изпратени в неплатен отпуск. Компанията също така направи пълната ваксинация условие за заетост на новите служители.

Нарастващите коронавирусни инфекции влошиха перспективите за авиокомпаниите. Американските авиолинии съобщиха в сряда, че приходите им през август са с тенденция под вътрешната им прогноза поради спад на резервациите и увеличаване на анулиранията.

Коментарите дойдоха две седмици след като Southwest Airlines издаде предупреждение за намалени печалби, като се позовава на въздействието на варианта "делта" върху бизнеса.

Акциите на американските авиокомпании обаче нараснаха през последните два дни с надеждата, че пълното одобрение в понеделник на ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 от Администрацията по храните и лекарствата ще увеличи скоростта на ваксинация и ще забави новите инфекции.

В служебна бележка изпълнителният директор на Delta Air Ед Бастиан заяви, че месечната надбавка ще влезе в сила от 1 ноември. Той каза, че допълнителната такса е необходима за справяне с финансовия риск, пред който е изправена авиокомпанията от Атланта от решението на служителите да не се ваксинират.

Уейд Саймънс, партньор и  лидер на регулаторната група в световната консултантска фирма Mercer, смята, че американските компании са достигнали „пределна точка“ за предприемането на по-строги мерки за мотивиране на служителите да се ваксинират.

„Очакваме през следващите седмици повече компании да обявят мандати за ваксини и допълнителни такси“, каза той пред "Ройтерс".

Данните на фирмата показват, че една четвърт от работодателите в САЩ с работна сила от 500 или повече души карат служителите да плащат допълнително за спонсорирани от компанията планове за здравеопазване, ако използват тютюн.

Delta Air не съобщи дали нейните служители подлежат на други такси.

Свидетелство за ваксинация

Говорител на Delta Air заяви, че средният болничен престой заради COVID-19 е струвал на компанията 50 000 долара на човек. Доплащането ще се прилага за цялата работна сила и ще са необходими доказателства или документи за ваксинация, за да се избегне това, каза говорителят.

"Колебаещите се за ваксинацията служители вероятно ще приемат това като мандат или наказателна мярка, тъй като това създава допълнителни годишни разходи от 2400 долара за този служител“, казва Брайън Кроп, ръководител на изследването на човешките ресурси в консултантската фирма Gartner, пред Bloomberg.

Delta се представи най-добре в индекса на S&P 500 Airlines в сряда, като нарасна с 1,9% до 41,30 долара.

През май Delta стана първата голяма американска авиокомпания, която започна да изисква ваксини срещу коронавируса за нови служители.

Крис Ригинс, говорител на Асоциацията на пилотите в Delta, заяви, че синдикатът няма намерение да се противопоставя на предложената надценка, тъй като това няма да повлияе на плана за здравеопазване, който е договорил с авиокомпанията за своите членове.

Но тъй като повечето от пилотите не са обхванати от договорения от съюза план, Ригинс каза, че ще те видят увеличение на разходите си за здравеопазване, ако решат да останат неваксинирани.

В бележката Бастиан казва, че 75 % от работната сила на Delta Air е ваксинирана. Въпреки това, всички служители, които бяха хоспитализирани с COVID-19 през последните седмици, не бяха напълно ваксинирани, каза той.

Докато Delta се въздържа да направи ваксинацията задължителна за своя персонал, последният им ход беше в рязък контраст с политиката, която се провежда от съперници като American Airlines и Southwest Airlines, които "силно насърчават" служителите си да се ваксинират.

American Airlines предлага на ваксинираните служители допълнителен почивен ден през 2022 г. и 50 долара чрез своята платформа за служители.

Бастиан каза, че неваксинираните служители на Delta ще трябва да носят маски във всички вътрешни помещения.

Всеки служител в САЩ, който не е напълно ваксиниран, ще трябва да си прави тест за COVID-19 всяка седмица. Задължителното тестване ще започне на 12 септември.

Тези, които имат положителен тест за вируса, ще трябва да се изолират и да останат извън работното място, каза Бастиан.

Компанията ще предлага защита на заплащането от 30 септември само на напълно ваксинирани служители, в случай че те се разболеят от коронавирус, каза той.