"Северен поток 2" загуби дело за отмяна на правилата за газопроводите в ЕС

"Газпром" ще трябва да преструктурира "Северен поток 2" - стъпка, която може да отнеме време

12:40 | 25 август 2021
Обновен: 13:49 | 25 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

"Северен поток 2", противоречивият проект за газопровод, собственост на "Газпром", загуби дело в германски съд, с което искаше да заобиколи правилата на Европейския съюз, разделящи производството от транспорта на газ. Решението може да забави началото на операциите на газопровода между Русия и Германия.

Висшият окръжен съд в Дюселдорф отхвърли в сряда иска на "Газпром" да отмени решението на германската газопреносна агенция за налагане на мерките на ЕС, заяви по телефона говорител на съда пред Bloomberg.

На практика това означзва, че "Северен поток 2" ще трябва да допусне други доставчици, за да гарантира честната конкуренция и спазване на правилото производителите, преносителите и разпространителите да не са свързани, а трети страни да имат достъп до мощността на тръбопровода.

Въпреки че решението означава, че "Северен поток 2" може да бъде глобен, ако не спази регламента на ЕС, след като започен да работи, това няма влияние върху изграждането на проекта, който е лицензиран по различен набор от правила и се очаква да приключи този месец. Технически мерките на ЕС също не забраняват стартирането на газовия поток, но "Газпром" ще трябва да преструктурира "Северен поток 2" - стъпка, която може да отнеме време.

Цените на газа първоначално скочиха след решението и суровината се търгуваше с 2,5% по-високо при 45,985 евро на мегаватчас в Амстердам. Въпреки че решението беше широко очаквано, някои търговци казват, че то може да забави така необходимите потоци по тръбопровода.

Германският регулаторен орган през май миналата година отказа да разреши на проекта да не спазва правилата. Съгласно директивата на ЕС за газа, изключения могат да бъдат разрешени само за тръбопроводи, завършени до 23 май 2019 г. Мерките бяха преразгледани след началото на работата по газопровода - ход, за който "Северен поток 2" твърди, че е дискриминационен.

За да се съобрази с правилата, "Северен поток 2" трябва да бъде сертифициран като независим преносен или системен оператор съгласно регламента на ЕС. Въпреки че това не изисква "Газпром" да продава права на собственост в звеното, компанията трябва да се откаже от контролните права и да включи други мерки, за да гарантира независимостта на новата компания. 

Като предпазна мярка "Северен поток 2" вече е кандидатствал за този вид сертифициране пред германския регулатор Bundesnetzagentur. Документите се преглеждат и може да се поискат допълнителни документи, каза говорител на регулатора по имейл. След като процесът по кандидатстване приключи, агенцията разполага с четири месеца, за да подготви проект на решение.

Други тръбопроводи

Има и други тръбопроводи, които вече са работили преди приключването на сертифицирането и на които не са били наложени глоби в периода, когато регулаторът и компанията са водили преговори за процеса. Вероятно същото ще се отнася и за "Северен поток 2".

Връзката "Северен поток 2" може да достави 5,6 милиарда кубически метра гориво в Европа тази година, съобщиха от "Газпром" по-рано този месец. 

Търговците следят всяка стъпка от проекта, тъй като това ще помогне за облекчаване на кризата в доставките на европейския пазар на газ. Новините, че "Северен поток 2" скоро ще започне да функционира, изпрати миналата седмица бенчмарк фючърсите в Холандия с цели 7% надолу.

Двойната връзка - която ще удвои капацитета на съществуващия подводен маршрут от руските газови находища до Европа - е основен източник на пререкания в трансатлантическите отношения в продължение на няколко години, като САЩ твърдят, че тя може да даде на Русия нов лост за влияние в Европа.

Администрацията на Джо Байдън смекчи позицията на САЩ, постигайки споразумение с Германия миналия месец за прекратяване на дългогодишния разрив по газопровода.