Глобалната икономика в графики: ограничени вериги на доставки, по-слаби резултати

Някои от графиките, които се появиха в Bloomberg тази седмица за най-новите развития в световната икономика

16:09 | 22 август 2021
Обновен: 16:11 | 22 август 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ спаднаха, докато Япония избегна изпадането в рецесия, подчертавайки, че коронавирусът остава основното препятствие за глобалното възстановяване.

Спиранията и недостигът във веригата на доставки доведоха до увеличаване на разходите за компаниите, включително тези в Германия, където две трети от фирмите казват, че предават по-високите цени на клиентите си. В Азия икономиката на Китай се забави повече от очакваното миналия месец.

Ето някои от графиките, които се появиха в Bloomberg тази седмица за най-новите развития в световната икономика:

САЩ

1а


Продажбите на дребно спаднаха през юли с повече от прогнозното, което отразява стабилната промяна в разходите към услугите и показва, че потребителите може да стават все по-внимателни за цените с покачването на инфлацията.

2а

Ако има една-единствена дума, която улавя усещането на американците за тяхната икономика с наближаването на края на второ лято под сянката на пандемията, това може да бъде: „апатия“. Заплатите изостават от повишаването на потребителските цени, въпреки че индустрията за отдих и хотелиерство, основен работодател на по-нископлатени работници, е изключение. 

Европа

3а

Тази година Италия и Испания ще запишат рекорди за най-бързи темпове на икономическа експанзия от повече от четири десетилетия - силното възстановяване ще помогне на страните да преодолеят дълбоката рецесия през миналата година. По-добрата перспектива подчертава как Южна Европа - години наред свързана с дългови кризи и икономическо неразположение - може би обръща нова страница.

4а

Ръстът на заплатите във Великобритания достигна рекорд, а компаниите обявиха повече от 1 милион нови свободни работни места за първи път в безпрецедентна борба за персонал след отслабването на правилата за блокиране. Средните приходи през трите месеца до юни са скочили с рекордните 8,8% спрямо година по-рано, според Службата за национална статистика.

5а

Повечето германски компании очакват широко разпространените проблеми във веригата на доставки да продължат и през следващата година, заплашвайки да влошат възстановяването на икономиката след пандемията. Около 88% от германските компании в проучването на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари отчитат по-високи цени на стоките и услугите, които използват за собствено производство. Две трети казват, че прехвърлят по-високите разходи на клиентите си. 

Азия

6а

Икономиката на Китай се забави повече от очакваното през юли, добавяйки към признаците, че глобалното възстановяване е изложено на риск, тъй като "делта" вариантът на вируса прекъсва веригите на доставки и подкопава доверието на потребителите.

7а

Япония преодоля рецесията през последното тримесечие, след като потребителските разходи се възстановиха въпреки ограниченията на вируса. Обновените инвестиции от бизнеса и увеличените държавни разходи също помогнаха за растежа на икономиката.

8а

Пазарът на труда в Австралия спадна през юли, въпреки че процентът на безработицата достогна до най-ниското ниво от 2008 г., тъй като избуухване на "делта" вариантът на коронавирус затвори Сидни и отложи търсенето на работа. Процентът на хора, заети на непълно работно време, се покачи в знак на натиска, който заповедите за оставане у дома започват да оказват върху пазара на труда, показват данните на Австралийското бюро за статистика.


Развиващите се пазари

9а

Перспективите за икономически растеж на Южна Африка намаляха за първи път тази година след смъртоносни бунтове и кибератака срещу националния пристанищен оператор.


10а

Индия възнамерява да увеличи популацията на дивия тигър с 35% до 4 000 бройки през следващото десетилетие, което ще защити горите, като същевременно ще увеличи икономическите печалби от опазването им, според високопоставен служител, който наблюдава националната програма за спасяване на тигрите.

11а

Тайланд се насочва към рядък дефицит по текущата сметка тази година, като страната отново няма да получи милиардите долари от туризъм, което вероятно ще окаже по-голям натиск върху вече пострадалата национална валута.