Qualcomm предлага $4,6 млрд. за Veoneer в битка с Magna

Qualcomm се опитва да разшири обхвата си извън смартфоните

19:17 | 5 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Qualcomm Inc. предложи да закупи автомобилната технологична компания Veoneer Inc. за $ 4,6 милиарда, като се опитва да надмине офертата, която Magna International Inc. направи миналия месец.


При 37 долара за акция Qualcomm предлага 18% премиум спрямо офертата на Magna за 31,25 долара за акция. Veoneer и Magna заявиха миналия месец, че техните бордове единодушно са одобрили сделката за 3,8 милиарда долара. Qualcomm заяви в четвъртък, че предложението (изцяло в брой) няма да изисква одобрение на акционерите.


С Veoneer Qualcomm ще получи по-стабилна позиция на развиващия се пазар за технологии за подпомагане на водача. Технологията за шофиране без ръце и технология за избягване на сблъсъци се превърнаха в силно оспорвани бойни полета, тъй като автомобилните производители се стремят да повишат цените и да изкарат по-добър продукт от конкурентите си. Както световните доставчици на автомобили, така и производителите на чипове все повече се позиционират за растеж на разширените функции за безопасност в леките автомобили.


Qualcomm „беше логичният алтернативен кандидат“ за Veoneer, като се има предвид сътрудничеството, което компаниите обявиха за първи път миналата година за разработване на системи за подпомагане на водача и автономни системи, пише до клиенти Дан Леви, анализатор от Credit Suisse Securities. Той не очаква Magna - четвъртият по големина доставчик в автомобилната индустрия в света по продажби – да даде по-висока оферта, тъй като инвеститорите вече бяха предпазливи заради планираното придобиване, обявено миналия месец.


Акциите на Qualcomm паднаха с 2,5% на търговията в Ню Йорк, докато акциите на Magna се повишиха с 1,6%. Акциите на Veoneer поскъпнаха с 29% до 40,46 долара, което е най -високото ниво за деня от октомври 2018 г.

„Закупуването на Veoneer би разширило автомобилното присъствие на Qualcomm, за да включи технологията без шофьор и да разшири фокуса от свързаността на автомобили на фона на конкуренцията от Mobileye на Intel и Xavier на Nvidia. Това е чисто технологично фокусирано: Veoneer е нерентабилна компания с по-нисък марж с около 1,6 милиарда долара продажби, в сравнение с 30,7 милиарда долара на Qualcomm“, каза Ананд Сринивасан, старши анализатор в индустрията на полупроводниците от Bloomberg Intelligence.
 

Qualcomm се опитва да разшири обхвата си извън смартфоните. Автомобилните продукти представляват около 3% от продажбите на чипове през миналата година и нарастват бавно през последните тримесечия.
 

Главният изпълнителен директор Кристиано Амон написа в писмо, че интересът на неговата компания е предимно за Arriver, софтуерното звено на Veoneer, което работи за подпомагане на автомобилите да възприемат и вземат решения за шофиране.


„Въпреки че планираме да проучим продажбата на активи извън Arriver на страни, които са по-добре позиционирани да развият тези силни и стабилни предприятия, нито отделянето, нито продажбата на активите са условие на нашето предложение“, каза Амон.


Qualcomm вероятно предполага, че ще може да възстанови част от това, което планира да плати за Veoneer чрез продажбата на други активи, заяви Джо Спак, анализатор в RBC Capital Markets. Сливането на Arriver с Qualcomm може да има повече смисъл, отколкото с Magna, пише той, защото той работи като независим бизнес, който се опитва да продава продукти на съперниците на Magna.

Qualcomm и Veoneer заявиха, че планират да разработят помощи за водача и автономна система, интегрираща технологията и софтуера за възприемане на Veoneer с чипове Qualcomm. Компаниите заявиха през януари, че са представили своите системи на автомобилни производители и най-добрите доставчици и са получили положителна обратна връзка, въпреки че не са обявили клиенти.