Новият шеф на SEC иска повече крипто надзор, за да защити инвеститорите

Лидерът на националния регулатор на ценни книжа има необичаен опит в областта на дигиталните активи

17:52 | 3 август 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Да разберем какво е мнението на председателя на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ Гари Генслер относно криптовалутите се превърна в един вид състезателна игра във Вашингтон, на Уолстрийт и в Силиконовата долина. Индустриалните лобисти следят внимателно, когато той свидетелства пред Конгреса. Адвокатите анализират речите му, пише Bloomberg.

Съветниците от Goldman Sachs Group Inc. наскоро заявиха в изследователски доклад, че търсят улики за това в 29-часовия курс Blockchain and Money, разработен от Масачузетския технологичен институт. Видеоклиповете на класовете са събрали милиони гледания онлайн, нещо, което изумява дори Генслер.

В първото си обширно интервю относно манията по дигиталните пари бившият инвестиционен банкер сигнализира, че дълбокият му интерес към темата не означава, че одобрява подхода за надзор, който много ентусиасти биха искали да видят. Политиците изпитват затуднения как да реагират на предимно нерегламентирания пазар от 1,6 трилиона долара, на който се наблюдава бърз растеж и резки промени в цените. Генслер обмисля по-строг режим на надзор, съсредоточен върху установяването на предпазни мерки за милионите инвеститори, които зареждат портфейлите си с токени.

„Докато съм неутрален по отношение на технологията, като дори съм заинтригуван и прекарах три години в преподаването ѝ, не съм неутрален по отношение на защитата на инвеститорите“, каза във вторник Генслер, след като изнесе реч за криптовалутите на Aspen Security Forum.

„Ако някой иска да спекулира, това е техният избор, но ние имаме роля като нация да защитим тези инвеститори от измами“. 

Шефът на SEC поиска от Конгреса да приеме закон, който би могъл да предостави на агенцията законните правомощия да наблюдава крипто борсите, но той казва, че правомощията на Комисията по ценните книжа и борсите вече са широки. През годините имаше много дискусии относно това кои видове цифрови активи попадат в обхвата на институцията. Някои като биткойн, които действат като валути, се считат за стоки, а не за ценни книжа. Но има хиляди други крипто "монети", като Генслер смята, че повечето представляват нерегистрирани ценни книжа, които трябва да отговарят на правилата на Комисията.

Той е на мнение, че технологиите са предизвикали икономически напредък през цялата човешка история и вижда подобен тласък и при цифровите активи. Това обаче може да се случи с внимателни регулации. Генслер направи аналогия с автомобилната индустрия, която не се разви напълно докато правителствата не установиха правила за шофиране. Ограниченията на скоростта и светофарите осигуряват обществена безопасност, но също така помогнаха на автомобилите да станат масови.

Хестър Пърс, републикански комисар в Комисията по ценните книжа и борсите, известна със застъпничеството си за регулиране на цифровите активи, казва, че има желание да работи с Гари Генслер.

"Много хора просто искат повече яснота“, добавя тя.

„Смятам, че хората трябва да имат максимална свобода да извършват транзакции напълно доброволно. Обществото трябва да проведе дискусия за това коя е правилната регулаторна рамка". 

Генслер не даде график за никакви действия на SEC. Той има списък със задачи, който включва 49 прегледа на политиките, свързани с криптовалутите, които биха могли да забавят напредъка им. Много от тях са сериозни и отнемат доста време. Комисията по ценни книжа и борси също работи за налагането на нови правила, които ще изискват от компаниите да оповестяват въглеродните емисии и други рискове за околната среда, което е и приоритет на администрацията на Байдън.

Генслер няма да коментира възможността за одобряване на борсово търгуван фонд с биткойни, нещо очаквано от крипто света с нетърпение, тъй като то би осигурило лесен достъп за инвеститорите. Биткойн ETF ще инвестира в криптовалутата и след това ще търгува своите акции на фондовия пазар. Досега SEC се отказа от разрешаването на такива средства, позовавайки се на опасения относно риска от измами и манипулации на пазара на биткойни. Гари Генслер говори положително за ETF-и, докато по време на дните си в Масачузетски технологичен институт, давайки надежда на защитниците, че той ги подкрепя.

Зад кулисите Гари Генслер накара служителите на агенцията да разгледат редица потенциални промени в политиката. Той казва, че има най-малко седем инициативи на SEC, които разглеждат различни проблеми с крипто: първоначални предлагания на криптовалути (ICO), места за търговия, платформи за криптокредитираме, децентрализирано финансиране, монети със стабилна стойност, както и ETF и други фондове за крипровалути.

Шефът на SEC смята, че регулирането на крипто борсите е може би най-лесният начин правителството да се справи бързо с търговията с дигитални токени. Въпреки това той също е загрижен за новите начини, по които хората навлизат в крипто света, като например взаимното кредитиране на така наречените децентрализирани финанси или платформи DeFi. Ако фирмите рекламират конкретна лихвена възвръщаемост на крипто актив, казва Генслер, това може да постави заемите под надзора на американската Комисия по ценни книжа и борси. Платформи, които обединяват цифрови активи, могат да се разглеждат като сродни на взаимни фондове, което потенциално позволява на SEC да ги регулира.

Генслер беше председател на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) по време на администрацията на Обама, където беше отговорен за въвеждането на федерален надзор върху огромния пазар на деривати, известни като суапове след финансовата криза. Патрик Маккарти, който преподава курс по криптовалути в юридическия факултет на университета Джорджтаун, казва, че разбирането на Генслер за дигиталните активи означава, че той ще даде на крипто индустрията „справедливо изслушване“, въпреки че вероятно ще разочарова много поддръжници.

„Когато крипто хората казват, че искат правна сигурност, те нямат това предвид, а просто искат те да бъдат нерегламентирани“, казва Маккарти."Това никога не е било гледната точка на Гари".