След $4 млрд. загуби "Хийтроу" поиска свободно пътуване за ваксинирани

По-малко от четири милиона души са пътували през летището през първата половина на 2021 г.

10:18 | 26 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лондонското летище "Хийтроу" призова правителството на Великобритания в понеделник да бъде отворено за пътуване за ваксинирани пътници, след като възстановяването му изостава от съперниците в Европа, което тласка кумулативните пандемични загуби до 4 милиарда долара.

"Хийтроу", който преди пандемията беше най-натовареното летище в Европа, заяви, че по-малко от четири милиона души са пътували през летището през първата половина на 2021 г., ниво, което е надминато за 18 дни от трафика на 2019 г.

От управата на летището заявиха, че очакват 21,5 милиона пътници през 2021 г.

"Великобритания изостава от своите съперници в ЕС в международната търговия, след като толкова бавно премахва ограниченията", заяви главният изпълнителен директор на летището Джон Холанд-Кей в изявление в понеделник.

Британската туристическа индустрия продължава да бъде измъчвана от нарастващите случаи на COVID-19 в страната и предпазливостта на правителството, която води до промени в правилата и отмяна на мерките в последния момент.

"Хийтроу" заяви, че е увеличил ликвидността до 4,8 милиарда лири и е поискал отказ от споразумението си за ICR за финансовата 2021 година поради натиска върху паричния поток.

За шестте месеца до 30 юни Хийтроу отчете коригирана загуба преди данъци от 787 милиона лири (1,08 милиарда долара), в сравнение със загубата от 471 милиона за същия период на миналата година, която беше засегната само наполовина от пандемията.