Тайван отваря първото си представителство в Европа, което ще бъде в Литва

Ходът на островната държава породи възмущение от страна на Китай

12:30 | 24 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайван ще отвори първото си представителство в Европа, използвайки името „Тайван“, което породи възмущение от страна на Китай и похвали от други стани, тъй като островната демокрация се стреми да засили своето дипломатическо присъствие по целия свят, пише Bloomberg. 

Правителството в Тайван ще отвори свое представителство в балтийската нация Литва, заяви външният министър на страната Джоузеф Ву  по време на брифинг. Другите дипломатически преставителства на Тайван в Европа са под името "Тайпе".

"Литва твърдо вярва в универсални ценности като демокрация, свобода и човешки права и е партньор на Тайван", каза Ву.

„Тайван, както и Литва се борят за защита на демократичните и свободни режими“.

Литва, държава с население от 2,8 милиона души, която граничи с Русия, вече съдейства на Тайван в други области. Балтийската държава подкрепи опита й да участва в годишната среща на върха на Световната здравна организация за определяне на политиката на Световната здравна асамблея, каза Ву. Въпросът се превърна в геополитически спор между големите сили.

Отношенията между Литва и Китай започнаха да се влошат, след като през март от своя страна балтийската страни обяви свое представителство в Тайван. Вилнюс също така се ангажира да дари ваксини Covid-19 на правителството в Тайпе и се оттегли от китайска група, която беше създадена да се ангажира с източноевропейските страни.

Последните събития са пречка за Пекин, който от години се стреми да раздели 27-членния ЕС чрез увертюрите си към бившите комунистически страни от блока. Напоследък Китай се сблъска с повече несъгласие от някои от тези държави, докато САЩ и съюзниците му критикуват Пекин по въпроси, вариращи от  предоставянето на информация за Covid-19 до репресиите срещу мюсюлманските уйгури в Синдзян и демократичните активисти в Хонконг.

Службата по тайвански въпроси в Пекин определи хода на Литва като опит за търсене на независимост и призова балтийската държава да се придържа към принципа за единен Китай.

„Китай твърдо се противопоставя на всякакви официални отношения между други страни с Тайван, както и на създаването на представителства в други страни“, заяви говорителят на външното министерство Жао Лиджиан по време на брифинг в Пекин.

„И ние твърдо казваме това на тайванските власти: Всеки опит за независимост на Тайван или създаване на„ един Китай, един Тайван “в международната общност само ще се провали.“

В последно време Литва демонстрира по-категорична външна политика, предоставяйки убежище на опозиционни фигури от Беларус след жестоките репресии там. Вилнюс призова за по-строги действия срещу Кремъл за арестуването на опозиционните лидери в страната.

Ангажирането с части от Азия извън Китай е част от плана на правителството, откакто то пое властта през декември, според заместник-външния министър Мантас Адоменас, който е на мнение, че действията на страната му са в съответствие с глобалните нагласи.

„Мисля, че нашите решения представляват международния политически консенсус между нациите в свободния свят,“ добави още Адоменас по телефона.

Въпреки че се надява отношенията с Китай да останат добри, той заяви, че „няма причина“ да не се разшири програма за хуманитарни визи, които понастоящем се предлагат на дисиденти, бягащи от Беларус и Русия. По същия начин те могат да се предоставят на хората, които искат да напуснат Хонконг през следващите месеци.

Американският институт в Тайван, де факто посолството на САЩ, публикува изявление в подкрепа на хода на правителството на президента Цай Инуън.

„Всички страни трябва да имат свободата да се стремят към по-тесни връзки и по-голямо сътрудничество с Тайван, който е водеща демокрация и голяма икономика, се казва в изявление на Американския институт в Тайван.

„САЩ остават ангажирани да подкрепят Тайван по начин, съобразен с политиката на САЩ за единен Китай, докато Тайван укрепва своите международни партньорства и работи за справяне с глобалните предизвикателства, включително Covid-19 и устойчивостта на веригата за доставки.“

По-близките връзки на САЩ с Тайван през последните години са нарастващ източник на напрежение с Китай, който претендира за територията му и заплашва да използва сила, за да го завземе, ако е необходимо.