САЩ и Германия се разбраха за Северен поток 2

Украйна ще получи компенсации, бъдещи санкции срещу Русия не са изключени

12:49 | 22 юли 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

САЩ и Германия постигнаха споразумение, което ще позволи довършването на газопровод „Северен поток 2“. Почти готовият 1230-километров газопровод под Балтийско море ще удвои износа на руски газ за Германия.

Съгласно условията на американско-германската сделка Украйна ще получи 50 милиона долара кредити за технология за зелена енергия и гаранция за изплащане на таксите за транзит на газ, които ще загуби, като бъде заобиколена от тръбопровода до 2024 г., според Асошиейтед прес.

Американският представител Виктория Нуланд заяви, че това е "лош тръбопровод", но добави, че сделката предвижда санкции срещу Москва, ако тя се опита да изнудва Украйна.

„Ако Русия се опита да използва енергетиката като средство да осъществява по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна, Германия ще вземе мерки на национално ниво и ще натисне за ефективни мерки на европейско ниво, включително санкции за ограничаване на експортните възможности на Русия към Европа в енергийния сектор“, каза старши представител на Държавния департамент по време на разговор с репортери.

Украйна на свой ред недвусмислено е настоявала, че газопроводът „Северен поток 2“ заплашва сигурността ѝ. Украйна също така се очаква да загуби около 3 млрд. долара годишно от такси за транзит на газ.

През май администрацията на американския президент Джо Байдън се отказа от санкции срещу компания, изграждаща тръбопровода, въпреки силната опозиция от страна на републиканските депутати. Администрацията се противопоставя на тръбопровода, но анализатори твърдят, че Байдън не е склонен да рискува трансатлантически разрив с Германия в момент, когато се опитва да се свърже с европейските съюзници.

Подобно на вече функциониращия си двоен северен поток, новият газопровод ще има капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно за Европа.