Бързи факти: Защо Северен поток 2 плаши толкова много държави

САЩ многократно се опита да спре изграждането на руския газопровод, но усилията им не се увенчаха с успех

20:00 | 21 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов
Бързи факти: Защо Северен поток 2 плаши толкова много държави

Германското правителство води преговори със САЩ по "Северен поток 2", заяви говорител в Берлин в сряда. Очаква се двете страни да обявят сделка за разрешаване на дългогодишния им спор за руския газопровод за природен газ на стойност 11 милиарда долара, съобщиха пред Ройтерс източници, запознати с въпроса.

Тръбопроводът за природен газ, който се строи по дъното на Балтийско море от Русия до бреговете на Германия, разтърси геополитическата обстановка. "Северен поток 2", както се нарича той, предизвиква опасения в САЩ и други държави, че влиянието на Кремъл върху Европа и нейния енергиен пазар ще се увеличи, след като двойният тръбопровод бъде пуснат в експлоатация. Подкрепен от напускащия германски канцлер Ангела Меркел, проектът е планиран да бъде завършен тази година, след като американските държавни служители решиха да не налагат допълнителни санкции.

Какво е Северен поток 2?

Това е тръбопровод с дължина 1230 километра, който ще удвои капацитета на съществуващия подводен маршрут от руските газови находища до Европа - оригиналния "Северен поток", открит през 2011 г., който може да обработва 55 милиарда кубически метра годишно. Операторът на проекта е руската държавна компания "Газпром", докато Royal Dutch Shell Plc и четири други инвеститори са платили половината от стойността на проекта в размер на 9,5 миллиарда евро (11,2 милиарда долара). Напомняме, че Северен поток 2 не е единственият енергиен проект, който докарва газ от Русия до Европа. В началото на тази година бе пуснат в експлоатация тръбопровода Турски поток, който върви по дъното на Черно море, минава през Турция, България, Сърбия и стига до Италия. САЩ искаше да наложи санкции за изграждането и на този енергиен проект, но Европейската комисия беше против.  

Кога ще бъде пуснатов експлоатация?

Първоначално се очакваше  да бъде пуснат през 2019 г., но се наложи забавяне поради американските санкции, които принудиха швейцарският изпълнител Allseas Group SA да оттегли своите тръбополагащи кораби. Малък флот от руски плавателни съдове възобнови строителството във водите на Германия и Дания през зимата на 2020-2021 година. Завършването на строежа се очаква до края на август, а "Северен поток-2" трябва да започне транспортирането на газ по-късно тази година, съобщи високопоставен служител на газопровода пред германския вестник Handelsblatt.

Защо това е толкова важно?

Северен поток 2 ще помогне на Германия да осигури сравнително евтини доставки на газ в момент, в който европейските производители намаляват добива. Това също е част от дългогодишните усилия на Газпром да диверсифицира износа си за Европа, тъй като регионът се опитва да се отдалечи от атомната енергия и въглищата. Преди откриването на първия "Северен поток" Русия изпрати около две трети от износа си на газ към Европа по тръбопроводи в Украйна. Трудните отношения на двете страни след разпадането на Съветския съюз доведоха до факта, че Газпром бе изправен пред прекъсвания във веригите на доставка. В рамките на 13 дни през 2009 г. спорът за цените спря газовите потоци през Украйна. Оттогава отношенията между Русия и Украйна се влошиха, завършвайки с народно въстание в Украйна, което изгони проруския президент на страната и доведе до анексирането на Кримския полуостров от Русия.

Кой е против "Северен поток 2"?

Меркел отново беше подложена на натиск от германските законодатели да се откаже от проекта след отравянето на руския опозиционен политик Алексей Навални с новичок през 2020 г. Нейната администрация отговори, че изграждането на тръбопровода не трябва да бъде свързана с "отделни случаи", като този с Навални. Други противници включват Украйна, Полша и Словакия - страни между Русия и Германия, които налагат транзитни такси за газ, преминаващ през техните територии. Опасенията им бяха частично смекчени, след като Газпром постигна споразумение за продължаване на транзита на газ през Украйна поне до 2024 г. Критиците на тръбопровода са загрижени за това, което ще се случи след 2024 г. Меркел заяви, че Европа ще направи всичко възможно, за да осигури продължаването на доставките на газ през Украйна.

Как САЩ са замесени в това?

САЩ, както при бившия президент Доналд Тръмп, така и при неговия наследник Джо Байдън, твърдят, че новият експортен маршрут ще направи техните съюзници в Европа прекалено зависими от руските енергийни доставки. Също така е ясно, че САЩ се стремят да увеличат собствените си продажби в Европа на това, което наричат "газ на свободата". Властите във Вашингтон са поели ангажимент за спиране на газовата линия или поне създават значителни пречки по пътя си, включително и продължаване на въвеждането на санкции срещу застрахователи, сертификатори и на други фирми, работещи по проекта.

Защо САЩ смекчи позицията си?

Държавният департамент заяви в доклад през май, че операторът на проекта Северен поток 2 и неговият изпълнителен директор Матиас Варниг са се занимавали със дейности, подлежащи на санкции, но администрацията ще се откаже от налагането на такива, поради съображения за национална сигурност. Докладът също така разшири списъка на руските кораби, подлежащи на санкции, участващи в изграждането на "Северен поток 2", ход, който се е доказал като сравнително безполезен и с незначително въздействие върху проекта. Обяснявайки по-меката си позиция, говорителят на администрацията заяви, че шансовете да се спре завършване на строителството на газопровода стават все по-далечни, и намекна, че Байдън е искал да избегне конфронтация с Германия и други европейски съюзници, които подкрепят газова връзка с Русия.

Европа наистина ли е в плен на руския газ?

Европейският газов пазар стана по-конкурентен, тъй като втечненият природен газ или LNG се бори, за да замени свиващото се местно производство в Северно море и Холандия. Според оценките на Газпром през 2020 г. делът му на европейския пазар е около 33%. Неговият вътрешен конкурент, PJs "Novatek", също разширява продажбите на LNG в Европа. Но не всички страни са еднакво зависими от руския внос. Газпром остава традиционен ключов доставчик за някои страни от Източна и Централна Европа, докато Западна Европа получава газ от източници като Норвегия, Катар, африканските страни и Тринидад. Страни като Полша, Литва и Хърватия са изградили съоръжения за внос на LNG, за да диверсифицират източниците на своите доставки. Европейският съюз като цяло намалява ролята на газа, тъй като бързо иска да се насочи към по-чиста енергия.

САЩ ще могат ли да продават повече газ в Европа?

САЩ доставят газ в Европа, но той трябва да бъде охладен до течно състояние и да бъде изпратен, което струва много. Русия транспортира газ основно през най-голямата мрежа от тръбопроводи в света, която съществува от няколко десетилетия. Наличието на американски LNG в Европа зависи от цените там и от апетитите на Азия. Докато в САЩ доставчиците са ориентирани към дългосрочни перспективи и са постигнали известен напредък в сключването на сделки с Полша, от друга страна имат неуспехи с Ирландия и Франция по екологични причини. Международната агенция по енергетика очаква САЩ да бъдат най-големият продавач на LNG в света до 2025 г., но наскоро обявените планове на Катар за разширяване на производството с ниски разходи за производство, могат да ограничат този растеж.