САЩ и Великобритания: Китайското правителство стои зад хакерската атака на Microsoft

Както и зад серията от злонамерени рансъмуер атаки, кражба на данни и кибер шпионски атаки срещу публични и частни субекти

19:10 | 19 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ, Великобритания и техните съюзници заявиха официално, че зад хакването на Microsoft Exchange стоят актьори, свързани с китайското правителство. Обвиненията към него са в широк спектър от „злонамерени кибер дейности“, което миналата седмица доведе до ескалация на напрежението между Белия дом и Китай, пише Bloomberg.

В понеделник западните държави заявиха, че китайското правителство стои зад серията от злонамерени рансъмуер атаки, кражба на данни и кибер шпионски атаки срещу публични и частни субекти, включително и разрастващия се кибератака на Microsoft Exchange по-рано тази година.

"Китайското правителство трябва да прекрати този систематичен кибер саботаж или може да очаква да бъде държано под отговорност, ако не го направи“, заяви в понеделник министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб.

Белият дом също отбеляза, че се присъединява към европейските държави, за да изложи мащаба на китайската дейност и ще предприеме стъпки за противодействие.

„Отговорните държави не правят безразборно компрометиране на глобалната мрежова сигурност, нито съзнателно приютяват кибер престъпници, какво остава да ги спонсорират или да си сътрудничат с тях“, каза в изявление американският държавен секретар Антъни Блинкен.

„Тези, наети на договор хакери, струват на правителствата и бизнеса милиарди долари за открадната интелектуална собственост, плащания за откуп и усилия за смекчаване на киберсигурността, докато китайското министерство на държавната сигурност им плаща заплатата“.

Върховният представител на Европейския съюз за външна политика Йосеп Борел заяви, че кибератаката е проведена от Китай и „е довела до рискове за сигурността и значителни икономически загуби за нашите държавни институции и частни компании“. Дейностите бяха свързани с хакерските групи Advanced Persistent Threat 40 и Advanced Persistent Threat 31, се казва още в изявлението на ЕС в понеделник.

Групата нации, приписващи атаката на Китай, включва Австралия, Канада, Нова Зеландия, Япония. НАТО също се присъединява към тях. Това е първото осъждане от страна на северноамериканско-европейския съюз на кибер дейностите на Китай, каза висшият служител от администрацията на Байдън.

Проблемът с киберсигурността ще бъде добавен към икономическите, военни и политически въпроси, по които САЩ и Китай са в противоречие. Миналата седмица напрежението се засили, след като американската администрация предупреди инвеститорите за рисковете от правенето на бизнес в Хонконг със съвет, в който се казва, че стремежът на Китай да упражни по-голям контрол върху финансовия център заплашва върховенството на закона и застрашава служителите и данните.

САЩ също така обвиниха четирима китайски граждани, свързани с Министерството на държавната сигурност, в кампания за хакване на компютърни системи на десетки компании, университети и държавни структури в САЩ и в чужбина в периода между 2011 и 2018 г. Обвинителният акт, който беше разпечатан в понеделник, твърди, че хакерите са нарочили, наред с други неща, и център за изследвания на ваксини срещу ебола.

Президентът Джо Байдън определи конкуренцията с Китай като едно от предизвикателства на века. Китайските лидери бяха изненадани от решението на администрацията да остави санкциите, наложени от бившия президент Доналд Тръмп. Те се противопоставиха и на действията на Байдън да поднови разследванията къде е започнала пандемията и дали вирусът е бил създаден в лаборатория в Ухан.

С доклада в понеделник САЩ се стремят да покажат как Министерството на държавната сигурност на Китай използва хакери с престъпни договори за провеждане на несанкционирани кибер операции в световен мащаб, включително и за собствена лична печалба.

„В някои случаи сме наясно, че свързаните с правителството кибер хакери от Китай са провеждали операции по изкупуване срещу частни компании, които включват искания за откуп в размер на милиони долари“, твърдят от Белия дом.

През март министерството отхвърли твърденията, че базираните в Китай правителствени хакери стоят зад кибератаките на сървърите на Microsoft Exchange, обвинявайки компанията в "безпочвени обвинения" и заявявайки, че проследяването на източника на кибератаки е "силно чувствителен политически въпрос". Китай отдавна настоява, че не е извършител, а жертва на кибератаки.