Американският конгрес се опитва да ограничи изтичането на мозъци към Китай

Предложението за ограниченине на научноизследователския обмен показва обтегнатите отношения между САЩ и Китай

14:00 | 19 юли 2021
Обновен: 14:39 | 19 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов
Американският конгрес се опитва да ограничи изтичането на мозъци към Китай

Конгресът се стреми да ограничи възможностите на Китай за набиране на учени и академици от САЩ като част от по-широк спектър от мерки на Вашингтон за противодействие на нарастващото влияние на азиатската нация. Наскоро приетият законопроект за подкрепа на американската научноизследователска и развойна дейност ще забрани на учени да участват в изследователски проекти, финансирани от САЩ, ако получават подкрепа и от Пекин.

"В продължение на много години Конгресът, федералният изследователски агенции, агенцията за национална сигурност и университетите са работили над изкореняването на вредното кадруване на местни таланти от чужди страни". 

Това заяви говорителят на Републиканската партия в щата Айова Ранди Финстра, който въведе тази мярка, по време на изслушване в комисията по законодателни въпроси. "Време е просто да им забраним да вземат от парите на американските данъкоплатци."

Говорителят на китайското Министерство на външните работи Джао Лиджиан не отговори на въпроса за законопроекта по време на редовен брифинг в понеделник в Пекин, заявявайки, че не знае нищо за въпроса.

Приемането на това ограничение от Камарата на представителите е още един знак за напрегнатите отношения между двете най-големи икономики в света дори и на ниво академични изследвания, които привлякоха стотици хиляди китайски студенти и учени в САЩ. Това се случва във време, в което американското правителство заема по-твърда позиция по отношение на Китай. Администрацията на Байдън планира множествo стъпки за защита на американските интереси в региона, като в петък предупреди инвеститорите за рисковете от правене на бизнес в Хонконг. Междувременно Конгресът възнамерява да наложи санкции на правителството в Пекин за търговски нарушения, човешки права и интелектуална собственост.

Въпросът за това как да се противодейства на опитите на Пекин да получи чувствителна или поверителна информация чрез средства, различни от традиционния шпионаж, се оказа обезпокоителен както за законодателите, така и за правоприлагащите органи. Според Министерството на правосъдието около 60% от всички случаи на кражба на търговска тайна имат връзка с Китай и около 80% от всички наказателни дела за икономически шпионаж са свързани с действие, което би било от полза за китайското правителство.

Сенатът пое инициатива по този въпрос, като предложи да се разгледат по-отблизо на федерално ниво даренията, които американски висши учебни заведения получават от чужбина. Тези действия обаче бяха размити, когато бяха включени в по-широко спектър от законодателни мерки, за повишаване на конкурентоспособността на САЩ, след като колежи и университети се оплакаха, че изискванията на закона ще бъдат твърде тежки и в крайна сметка може да се окажат вредни за иновации в САЩ.

Съгласно предложението на Ранди Финстра, Националната научна фондация ще трябва да създаде изискване лицата да потвърждават, че не са активни участници в "злонамерен план за набиране на чуждестранни таланти". Въпреки че предложението е насочено към Северна Корея, Русия и Иран, тактиката очевидно има за цел и  Програмата "Хиляда таланти" в Китай, която има за цел привлече учени и предприемачи от водещи институции в САЩ. Инициативата, подкрепена от китайското правителство, е свързвана с няколко високопоставени ареста, включително на професора от Харвард Чарлз Либер, който е обвинен, че е дал фалшиви изявления на федералните власти относно участието си в програмата. Либер не се призна за виновен и е в очакване процес.

Американският съвет по образование - търговска група на университетите в САЩ, заяви, че наблюдава програмата "Хиляда таланти", откакто планът за набиране на таланти в Китай е бил предмет на доклад на Сената през 2019 г. Това каза Сара Спрайцер, директор за връзки с правителството. Докладът заключава, че Китай търси американски изследвания и опит за собствените си икономически и военни дивиденти.

Конгресът изясни, че не искат да прекратят всички академични обмени и разбират значението на тези изследователски партньорства и научен обмен, каза Спрайцер.

"Ще трябва да разгледаме внимателно как са дефинирани програмите за набиране на таланти", каза тя.

"Ще бъде по-добре, ако се съсредоточим върху конкретни страни. Всички мерки с цел по-тясно съсредоточаване върху решаването на определени проблеми, е по-добре, отколкото да се забранят всички академични или научни програми за обмен между тези страни".

Емили Уайстайн, анализатор-изследовател в Центъра за сигурност и нови технологии, заяви, че подходът на Камарата на представителите елиминира някои от опасностите, които възникват поради твърде силна фиксация към Китай или нейната програма "Хиляда таланти", една от критиките на китайската "инициатива" на Министерството на правосъдието, насочена към икономически шпионаж и операции с цел влияние.

"Ние не искаме нашия апарат за национална сигурност да бъде насочен към една единствена страна, защото така ще се застреляме в крака", каза Уайнщайн в интервю. "Това не е нещо, което е таргетирано към някого конкретно. Това не важи например само за китайските изследователи. Това важи за всички в Съединените щати, които правят нещо, което противоречи на интересите на националната сигурност на САЩ или дори противоречи на академичната свобода на страната.

Но Тобита Чоу, директор на групата за правата на човека "Justice is Global", заяви, че мярката може да има отрицателно въздействие върху научните изследвания и да ограничи сътрудничеството между двете страни.

"Всички тези репресии се основават на преувеличено разбиране за заплахата, която представляват изследователите от Китай", каза Чоу.

"И аз също съм притеснен, че голяма част от това се случва само заради дълбоко неразбиране за това как действа на китайското правителство, което включва няколко откровено расистки предположения за китайския народ, и китайската държава, които отдавна съществуват в много разузнавателни агенции".

Ранди Финстра каза по време на дискусията, че предложението му не е "да се забрани законен обмен на научни идеи и сътрудничество", добавяйки, че то все пак ще позволи на изследователите да участват в международни конференции и други публични обмен изследвания, те просто не могат да получават подкрепа от по-притеснителни страни.

Камарата на представителите събира общ отговор на приетия от Сената Закон за иновациите и конкуренцията в САЩ, закон който се изчислява на обща стойност от 250 милиарда долара. Депутатът Франк Лукас, главният републиканец в комисията по наука на Камарата на представителите  смята, че версиите на Камарата на представителите и Сената могат да бъдат договорени до септември или октомври тази година. В допълнение към увеличаване на одобрените разходи по Националния научен фонд и създаване на нова техническа генерална дирекция, която помогне на САЩ да се конкурира с Китай, законодателите също се надяват да се отделят до 52 милиарда долара за извънредни разпределения за привличане на производители на полупроводници към САЩ