Икономиката на Китай се забави, а инвеститорите чакат разхлабване на политиките

По-високите разходи за суровини, недостигът на доставки и контролът върху замърсяването оказват влияние

15:21 | 15 юли 2021
Обновен: 15:24 | 15 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Китай расте малко по-бавно от очакваното през второто тримесечие, обременена от по-високите разходи за суровини и новите огнища на COVID-19, докато се повишават очакванията, че политиците може да трябва да направят повече в подкрепа на възстановяването. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 7,9% през тримесечието април-юни спрямо година по-рано, показват официалните данни, публикувани в четвъртък, малко под очакванията за ръст от 8,1%. 

Растежът се забави значително от рекордните 18,3% ръст през периода януари-март, когато годишният темп на растеж беше силно изкривен от предизвикания от COVID спад през първото тримесечие на 2020 г. 

Продажбите на дребно и промишленото производство нарастват по-бавно през юни, като последното се дължи на рязък спад в производството на моторни превозни средства, докато данните също показват охлаждане на китайския пазар на жилища, ключов двигател на растежа. 

Но данните за дейността през юни все още надвишават очакванията, като осигуряват известно облекчение на инвеститорите, загрижени за забавянето, след като централната банка обяви облекчаване на политиката миналата седмица. 

"Цифрите бяха малко под нашите очаквания и очакванията на пазара, но мисля, че инерцията е доста силна", каза икономистът от UOB Уей Чен Хо в Сингапур. 

"Нашата по-голяма загриженост е неравномерното възстановяване, което видяхме досега, а за Китай възстановяването на вътрешното потребление е много важно ... Продажбите на дребно този месец бяха доста силни и това може да успокои някои притеснения."

 Докато втората по големина икономика в света се възстанови силно от кризата с COVID-19, подкрепена от солидно търсене на износ и политическа подкрепа, публикуванията на данни през последните месеци предполагат известна загуба на инерция. По-високите разходи за суровини, недостигът на доставки и контролът върху замърсяването оказват влияние върху промишлената дейност, докато малките огнища на COVID-19 държат надолу  потребителските разходи. 

Инвеститорите наблюдават дали централната банка преминава към по-лесна политическа позиция, след като Китайската народна банка (PBOC) обяви миналата седмица, че ще намали количеството пари в брой, което банките трябва да държат като резерви, точно както някои други централни банки започват да спират или започват да обмислят спиране на стимулите от пандемичната ера. 

Средният ръст на второто тримесечие през 2020 г. и 2021 г. е бил 5,5%, което е леко увеличение от средното ниво от 5% за първото тримесечие, според Националното статистическо бюро. На тримесечна база БВП се е увеличил с 1,3% през периода април-юни, каза НСБ, побеждавайки очакванията за ръст от 1,2%. НСБ ревизира спада през първото тримесечие от четвъртото тримесечие на миналата година до 0.4%. 

Разхлабване на политиките?

Ходът на PBOC, която освободи около 1 трилион юана (154,64 млрд. долара) в дългосрочна ликвидност, за да подсили възстановяването, идва докато политиците се стремят да нормализират политиката след силния отскок на икономиката от коронавирусната криза, за да ограничат финансовите рискове.

Това подчертава предизвикателствата, пред които ще се изправят политиците при отмяна на стимулите от пандемичната ера, тъй като епидемията продължава по целия свят.

"Вътрешното икономическо възстановяване е неравномерно," каза Лиу Айхуа, служител в НСБ на брифинг в четвъртък, предаде „Ройтерс“. "Глобалната епидемия продължава да се развива и има много външни нестабилности и несигурни фактори", каза тя.

Премиерът Ли Кецян повтори в понеделник, че Китай няма да прибягва до огромни стимули.

И все пак икономистите в анкетата на „Ройтерс“ очакваха по-голяма подкрепа през тази година, прогнозирайки по-нататъшно намаляване на съотношението на задължителните банкови резерви (RRR) през четвъртото тримесечие.

Някои наблюдатели на пазара казват, че намаляването на основния лихвен процент на заема в страната може да бъде скоро, вероятно още през следващата седмица.

„Въз основа на текущата ситуация, ако политиците не предприемат действия, цифрата на БВП през Q4 може да падне от разумния диапазон, тъй като данните от последното Q4 блестяха“, каза Шин Сяопин, старши китайски стратег в ANZ в Шанхай. "Очаквам правителството да въведе целенасочени мерки за облекчаване."

Не всички анализатори са убедени в изявлението на централната банка, че намаляването на съотношението на задължителните резерви не представлява промяна в посоката на политиката, виждайки по-голям паричен стимул на хоризонта.

Беки Лиу, ръководител на макро стратегия за Китай в Standard Chartered Plc в Хонг Конг, заяви, че икономиката се нуждае от повече подкрепа и може да има още съкращения на RRR.


"Растежът на Китай е достоен, но не е достатъчно добър и икономиката вероятно ще се успокои още повече оттук", каза тя пред Bloomberg.

 „Пазарът подцени решимостта на централната банка да облекчи паричната политика и да подкрепи растежа - намалението на RRR е очевиден сигнал, че Китай е навлязъл в облекчаващ цикъл. RRR никога не е еднократно и очаквам PBOC да намали RRR отново до края на годината. "

Бъдещи проблеми

„Данните от Китай за юни облекчиха опасенията за забележимо забавяне след намалението на RRR от миналата седмица “, заяви Мишел Лам, икономист в Societe Generale SA в Хонг Конг. „Предвид приличния набор от данни, неотдавнашната промяна на политиката изглежда превантивна, тъй като натискът върху растежа трябва да продължи да се увеличава, като се има предвид облекчаването на кредитния импулс.“

„Очакваме властите да продължат да насочват икономиката към меко кацане. На практика това ще доведе до балансиране на рисковете за финансова стабилност с необходимостта да се продължи възстановяването, като се направят малки корекции на политическите лостове, но няма агресивно облекчаване“ смята Чанг Шу, главен икономист от Bloomberg Economics Asia.

Силният износ на Китай е ключова подкрепа за възстановяването на страната след COVID, но митнически служител заяви, че тази седмица общият растеж на търговията може да се забави през втората половина на 2021 г., отчасти отразявайки несигурността на пандемията на COVID-19.

"Насрещният вятър за растеж вероятно ще се засили през втората половина на годината", каза Джулиан Еванс-Причард, старши китайски икономист в Capital Economics в бележка.

"Бумът на китайския износ изглежда е достигнал своя връх и ще се разгърне през следващите тримесечия, тъй като въвеждането на ваксини и възобновяването помагат за нормализиране на моделите на глобално потребление."

Цените на новите жилища се повишиха през юни с най-бавната скорост от април насам, а инвестициите в имоти с най-слабите темпове тази година, тъй като правителствените мерки за охлаждане на горещия пазар на жилища допълнително натиснаха спирачките за растежа.

Данните на НСБ показват, че промишленото производство на Китай е нараснало с 8,3% през юни спрямо преди година, забавяйки се от 8,8% през май. Икономистите очакваха 7,8% ръст на годишна база.

Продажбите на дребно са нараснали с 12,1% спрямо година по-рано през юни. Анализаторите очакваха увеличение от 11,0% след ръста от 12,4% през май.

Икономистите в проучването на „Ройтерс“ очакваха 8,6% увеличение на БВП през 2021 г., което ще бъде най-високият годишен ръст от десетилетие и значително над официалната цел на страната за растеж над 6%. Китай беше единствената голяма икономика, която избягна спад през миналата година, като се увеличи с 2,3%.

Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 12,6% през първите шест месеца на 2021 г. от същия период година по-рано, в сравнение с прогнозния ръст от 12,1% и спад от 15,4% скок през януари-май.