Крипто манията сред милениълите е голям тест за роботизираните съветници

Засега никой от основните играчи не включва крипто в модели или автоматизирани портфейли

14:39 | 11 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На пръв поглед би трябвало да е перфектно съчетание. Интересът към криптовалутите се е повишил сред младите и грамотни хора, точно същата демографска цел на големите робо-съветници.

Въпреки това, докато финансовият сектор започва да обхваща крипто, няма да намерите биткойн или етер в примерните портфолиа. Дилемата за индустрията е, че статутът на регистриран инвестиционен съветник е в основата на нейното трудно спечелено доверие сред обществото и носи законово задължение да действа в най-добрия интерес на клиента, пише Bloomberg.

Тъй като робо-консултирането става все по-популярно - Schwab прогнозира, че активите, управлявани от робо-консултанти, ще нараснат до 460 милиарда долара през следващата година - автоматизираният избор е подложен на много по-голям контрол. Докато голямата възвръщаемост на крипто през изминалата година е изкушаваща за всеки инвеститор, изключителната нестабилност и относително кратките резултати са значителен риск.

„Когато включвате криптовалути в стандартни модели за разпределение на активи, трябва да имате много висока положителна очаквана възвръщаемост, за да оправдаете мястото им в портфейла поради техния риск“, каза Джим Ангел, професор от университета в Джорджтаун. „Много е спорно“ дали крипто изобщо принадлежи в портфейла на инвеститора, добави той.

Oт другата страна са големите възможности. Проучване след проучване показва, че милениълите - поколение, което току-що започва да събира инвестиционни активи, но често не иска да плати цената на традиционните съвети - най-вероятно вярват, че криптовалутата е легитимен клас активи и всъщност може би вече купува биткойн.

Средният американски крипто инвеститор е 38-годишен мъж с доход на домакинството от 110 000 долара, според проучване на Gemini.

„Мащабът на това колко популярно е крипто кара хората да наблюдават случващото се и да се чудят дали това не е начин да разнообразят платформата си“, каза Дейвид Голдстоун, мениджър за изследвания и анализи в Backend Benchmarking. „Искат да ги привлекат млади и да растат заедно с тях, докато сложността на финансовата им картина нараства“, каза той, позовавайки се на клиенти.

Засега никой от основните играчи не включва крипто в модели или автоматизирани портфейли, дори ако една-две като канадската Wealthsimple позволява на клиентите да търгуват крипто настрани. Но всички следят тренда.

WealthFront, който разполага с около 16 милиарда щатски долара дискректно управлявани активи според оценка от Backend Benchmarking, е в ранните етапи на проучване на крипто оферта, която вероятно ще включва възможността за инвестиране в биткойн и етер, каза говорителят Ели Столниц. Рано е да се разкриват конкретни данни или времена, каза тя.

ръст крипто

В момента клиентите на WealthFront питат за нивата на толерантност към риска с портфейли, изградени въз основа на техните отговори. Ако някой промени инвестиционния си микс от препоръката, ще му бъдат показани ефектите върху оценката на риска и последиците за финансовите цели.

„В този контекст ще покажем на клиентите какво означава тяхната инвестиция в крипто в портфолиото им като цяло“, каза Столниц. „Знаем, че много от нашите клиенти и целева аудитория искат да вложат малко пари в криптовалути и можем да им помогнем да мислят за това по правилния начин.“

Betterment, с управлявани активи от около 29 милиарда долара, също претегля как да предложи крипто - но не скоро.

„Крипто е нещо, от което ние сме много развълнувани като компания, но плановете за тяхното включване в платформата на Betterment не са в непосредствената пътна карта“, каза говорителят Даниел Шехтман. „В момента ние по-скоро проучваме как можем да предложим крипто по отговорен начин, в ръководена рамка. В случай, че Betterment наистина предлага крипто като инвестиционна стратегия, ние бихме се фокусирали върху него като клас актив, който да държим като малка част от цялостния портфейл."

Отговорът на стартъпите

Има няколко малки стартиращи компании, които предлагат робо-съвети в рамките на изцяло крипто инвестиции, като залагата, че при липса на биткойн ETF, ще има търсене от клиентите за управлявано решение.

Едната е базираната в Сиатъл Makara, съоснована от управителя на хедж фондове за количествени криптовалути Джеси Праудман, която стартира през юни. Той обещава „крипто инвестиране на автопилот“ и твърди, че е първото подобно предложение, регистрирано като инвестиционен съветник в SEC.

Клиентите могат да избират измежду шест кошници, включително децентрализирано финансиране и претеглено предлагане на „син чип“ крипто с пазарна стойност над 10 милиарда долара. Таксите са 1% от управляваните активи - значително по-високи от 0,25%, начислявани от конвенционалните робо-съветници.

„Има значително търсене на класа активи, което не е удовлетворено от съществуващата обменна инфраструктура“, каза Прудман в интервю. „За по-голямата част от участниците на пазара този клас активи е твърде объркващ.“

Makara не предлага стандартни инвестиции като акции или облигации и не изисква от потребителите да разкриват какъв дял от общия им портфейл е в крипто, оставяйки цялостното ребалансиране и преценката на риска на индивида.

„Напомняме на хората, че това е изключително нестабилна и спекулативна инвестиция и трябва да бъде само част от цялостната им инвестиционна програма“, каза Прудман.