Goldman Sachs: Англия е фаворит за купата

Goldman използва данни за около 6000 мача, изиграни от 1980 г. насам

12:50 | 5 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Може ли футболът най-накрая да се прибере у дома? Goldman Sachs Group Inc. смята така.

След като избраният от групата фаворит за титлата - Белгия - беше елиминирана от турнира Евро 2020 в петък, сега американската банка прогнозира, че Англия ще спечели първия си голям футболен турнир от 55 години на основата на вероятностен модел, пише Bloomberg.

„It’s coming home“, пише в бележка Кристиан Шниткер от Goldman, позовавайки се на репликата на песента Three Lions от 1996 г., която често се пее от феновете на Англия.

Goldman използва данни за около 6000 мача, изиграни от 1980 г. насам, за да разработи своя модел, който отчита фактори като текущата сила на отбора, заедно с неотдавнашните резултати, ефектите на домакинското предимство и дали дадена държава е „турнирен отбор“, който е успешен по време на състезания.

„Прогнозите остават силно несигурни, дори и с най-фантастичните статистически техники“, пише Goldman в оригиналния си доклад, публикуван през май. „Това е, разбира се, точно защо футболът е толкова вълнуващ за гледане.“

Англия се изправя срещу Дания в сряда за място на финала на Евро 2020, който се играе с една година закъснение заради епидемията от Covid-19. Италия играе с Испания в другия полуфинал във вторник.