Турция няма да спре да търси газ в Средиземно море, обяви Ердоган

Лидерите на ЕС бяха заплашили с наказателни мерки срещу Анкара заради офшорните й дейности

19:33 | 2 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Firat Kozok/Bloomberg
Снимка: Firat Kozok/Bloomberg

Турция ще продължи проучванията за петрол и газ в Източното Средиземноморие, заяви президентът Тайип Ердоган в петък в коментар, които могат да съживят напрежението с Европейския съюз и Гърция на фона на опитите за възстановяване на връзките помежду им.

Турция е в противоречие с членовете на ЕС Гърция и Кипър по отношение на енергийните ресурси и юрисдикцията в региона, а напрежението пламна миналата година, когато военни фрегати на Турция и Гърция ескортираха плавателни съдове, търсещи въглеводороди, напомня „Ройтерс“.

Изказвайки се в северозападната провинция Сакария, Ердоган заяви, че Турция е получавала "сигнали за природен газ" в Източното Средиземноморие и обеща да продължи да защитава правата на Турция в региона.

"Каквито и да са нашите права, ние ще извършим нашите операции за проучване на нефт в Източното Средиземноморие, около Кипър и всички тези морета", каза той, без да уточнява или да дава график.

Лидерите на ЕС бяха заплашили с наказателни мерки срещу Анкара заради офшорните й дейности, но по-късно замразиха тези планове, след като Турция изтегли изследователски кораб от оспорваните води.

Оттогава Анкара работи за възстановяване на връзките с блока и Атина.

След като Турция върна кораба си Oruc Reis обратно в пристанището през ноември на фона на заплахи от санкции на ЕС, Анкара възобнови преките преговори с Атина след петгодишно прекъсване. Двете страни са провели два кръга преговори от януари насам, но заявиха, че не трябва да се очакват незабавни резултати.

Коментарите на Ердоган дойдоха седмица след като ЕС обеща 3,5 млрд. евро за Турция да продължи да приема сирийски бежанци до 2024 г. По-късно Анкара отхвърли сумата като недостатъчна и призова блока да предприеме конкретни стъпки за увеличаване на сътрудничеството.

Брюксел и Анкара също не са съгласни по отношение на разделения остров Кипър.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди в четвъртък, че страната ще възобнови операциите си в Източното Средиземноморие, ако ЕС и Обединените нации не предприемат стъпки за справедливо споделяне на Кипър, след като неформалните разговори, водени от ООН през април, не дадоха значителни резултати.

Анкара подкрепя отцепената кипърска турска администрация на север и е единствената държава, която не признава гръцкото кипърско правителство на юг.

Кипър беше разделен на две след турска инвазия, предизвикана от кратък гръцки преврат през 1974 г.

Ердоган ще посети северен Кипър на 20 юли.