Ричард Брансън планира да бие Джеф Безос в космическото състезание с девет дни

Мисията на Брансън на 11 юли ще бъде двадесет и вторият полетен тест за VSS Unity

07:32 | 2 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Милиардерът-предприемач Ричард Брансън ще пътува до ръба на космоса с тестовия полет на Virgin Galactic Holdings Inc на 11 юли, съобщи в четвъртък фирмата за космически туризъм на Брансън, побеждавайки колегата си астронавт-милиардер Джеф Безос в космическата надпревара.

Успешният полет на Брансън на борда на космическия самолет VSS Unity на Virgin ще бъде ключов етап в надпреварата за въвеждането на нова ера на частни търговски космически пътувания, пише "Ройтерс".

Това също би означавало, че Брансън ще пътува отвъд земната атмосфера преди Безос, основателят на конкурентното предприятие за космически туризъм Blue Origin.

Безос, който основа гиганта Amazon.com Inc, ще лети в космоса на 20 юли, заедно с брат си Марк, пилота Уоли Фънк и досега неидентифицирано лице, което плати 28 млн. долара, за да се присъедини към суборбиталната разходка.

Състезанието, в което участва и изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск, е въплащение на оптимизма, че космическите пътувания ще станат масови, тъй като се доказват зараждащите се технологии и се намаляват разходите. UBS изчисли, че туристическият космически пазар може да достигне до 3 млрд. долара годишно до 2030 г. Мъск не е определил дата за космическия си полет.

„Virgin Galactic стои в авангарда на новата търговска космическа индустрия, която ще отвори космоса за човечеството и ще промени света завинаги“, заяви Брансън в изявление, придружаващо съобщението на Virgin.

Мисията на Брансън на 11 юли ще бъде двадесет и вторият полетен тест за VSS Unity и четвъртият космически полет на компанията.

Но тя ще бъде първата, която ще превозва пълен екипаж от двама пилоти и четирима „специалисти по мисията“, включително Брансън.

Два допълнителни тестови полета са планирани преди Virgin да започне да предлага търговски услуги през 2022 г., каза Virgin. 

Около 600 души вече са внесли депозити, за да летят с компанията. Успешен полет ще означава, че тези клиенти скоро ще трябва да заплатят пълната цена на билета, която в някои случаи ще бъде 250 000 долара.

Virgin Galactic изстрелва своя ракетен кораб от самолет, достигайки височина от около 88 км. Blue Origin изстрелва ракетата си New Shepard от земята, като нейната капсула се издига до около 106 км. И двете височини се считат за ръба на космоса. За сравнение, SpaceX извежда капсулите си - екипаж и товар - в орбита около планетата.

Основните цели на следващия тестов полет ще бъдат "оценка на ... комфорта на седалките, безтегловността и гледката към Земята" от космическата кабина, каза Virgin Galactic.

Компанията заяви, че също така иска да демонстрира условията за провеждане на изследователски експерименти и да потвърди, че програмата за обучение в Spaceport America подкрепя космическия опит.