ОПЕК+ отлага разговорите в търсене на компромис за добива на петрол

Суровият сорт Brent поскъпна с 0,4% до 75,07 долара за барел

09:27 | 30 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ОПЕК и нейните съюзници са забавили предварителните преговори между министрите с един ден, за да осигурят повече време за намиране на компромис преди критична среща в четвъртък, според двама делегати, съобщи Bloomberg.


Коалицията, водена от Саудитска Арабия и Русия, обмисля дали да продължи да увеличава добива на суров петрол, тъй като глобалното търсене се връща на нива от преди пандемията от коронавирус.


Москва обмисля предложение за увеличаване на производството, но Рияд сигнализира, че предпочита постепенен подход. Не за първи път двете държави влизат в срещата с различни позиции - и те са склонни да постигат компромис. Един делегат прогнозира, че този път ще се случи същото.


Тъй като цените на петрола се изкачиха до най-високото ниво от около две и половина години, анализаторите широко очакват групата да възобнови част от огромния капацитет, който затвори миналата година. Средното очакване е за увеличение от 550 000 барела на ден - приблизително 10% от обема, който остава неизползван


Суровият сорт Brent поскъпна с 0,4% до 75,07 долара за барел до 13:07 ч. в Сингапур. Въпреки че тази седмица цената намалява на фона на нарастващата загриженост за по-заразния „делта“ вариант на вируса, ръстът тази година все още е с 45%.

„Изборът пред ОПЕК + е дали да консолидира тези печалби и да позволи цените да се стабилизират, или да остави цените да се повишат допълнително“, казват анализатори от Standard Chartered Plc.

Алиансът от 23 държави трябваше да свика своя консултативен орган, Съвместния комитет за наблюдение на министрите, в сряда. Тази сесия сега ще се проведе в четвъртък, същия ден като основната политическа среща.

Делегатите заявиха, че това е да се даде повече време за разговори. Според официално писмо вицепремиерът на Русия Александър Новак е поискал забавянето поради „президентски ангажименти“.


Русия, която е изправена пред по-малък бюджетен натиск за поддържане на високи цени, отколкото много от близкоизточните държави, иска ОПЕК + да увеличи производството, според хора, запознати с нейната петролна политика. Понастоящем позицията на Рияд не е в съответствие с Москва, казаха делегати.


През последните месеци саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман призова Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори да възприемат предпазлив подход при възобновяване на производството. Наскоро той заяви, че това „се отплаща“.