Петролът постигна нов седмичен ръст в очакване на срещата на OPEC+

Възстановяването на потреблението на гориво в ключови региони бързо изтощава запасите

08:21 | 25 юни 2021
Обновен: 08:24 | 25 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочва към петa поредна седмица на увеличение на цените, най-дългата от декември насам, тъй като запасите се свиват и пазарът се затяга преди срещата на OPEC+, на която ще се дискутира увеличаването на добива на суров петрол, предаде Bloomberg.

Едномесечните фючърси в Ню Йорк се покачват с над 2% тази седмица, докато глобалният бенчмарк Brent е на най-високо ниво от октомври 2018 г. Алиансът, воден от Саудитска Арабия и Русия, трябва да се срещне на 1 юли, и се очаква групата да увеличи производството през август, според проучване на Bloomberg. Делегати от коалицията казват, че дискусиите вече са в ход.

Възстановяването на потреблението на гориво в ключови региони, включително САЩ и Европа, бързо изтощава запасите, като някои сигнализират за възможността бенчмаркът Brent да достигне 100 долара за барел. Перспективата за предстоящ прилив на ирански петрол също намалява, тъй като преговорите за възобновяване на ядрената сделка се проточват.

Движение цени

„Възстановяването на търсенето е бързо и има натиск OPEC+ да пусне още барели, в противен случай може да видим 80 долара за барел до следващия месец“, каза Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. 

Цени
    • WTI за доставка през август се повиши с 0,2% до 73,41 долара за барел на Нюйоркската стокова борса в 12:05 ч. в Сингапур след добавяне на 0,3% в предишната сесия.
    ◦ Фючърсите за предния месец са нараснали с 2,5% тази седмица.
    • Брент за сетълмент през август се повиши с 0,2% до 75,69 долара на борсата ICE Futures Europe, след като поскъпна с 0,5% в четвъртък.


Прогнозата на анализаторите е за увеличение на добива с около 550 000 барела на ден - едва една четвърт от глобалния дефицит на предлагане, който алиансът очаква през август.