Русия планира данък върху износа на алуминий и никел

Данъците биха могли да имат дългосрочни последици за световните пазари на метали

15:29 | 24 юни 2021
Обновен: 15:36 | 24 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия планира временни данъци върху износа на стомана, никел, алуминий и мед, за да помогне за намаляване на вътрешната инфлация, след като цените се повишиха на фона на широкообхватно рали на суровините, съобщава Bloomberg

Правителството предлага митото от най-малко 15% да влезе в сила от 1 август до края на годината, като всеки метал да се облага с определено ниво над базовото мито, каза министърът на икономиката Максим Решетников. Този ход е поредния в серия от стъпки на страните по света за справяне с нарастващите цени на суровините и други ключови стоки.

Данъците биха могли да имат дългосрочни последици за световните пазари на метали в момент на ограничено предлагане на продукти като алуминий. United Co. Rusal International PJSC контролира около 10% от световния алуминиев сектор, MMC Norilsk Nickel PJSC произвежда около 20% от никела в света, а Русия е третият по големина износител на стомана, като повечето продажби отиват в Европа.

Цени акции

Акциите на Norilsk Nickel паднаха с 6.3% в Москва, Rusal спадна с 7.9%, а производителите на стомана от Novolipetsk Steel PJSC до Severstal PJSC също понижиха стойността си.

Реакцията на пазарите на метали беше по-приглушена, като никелът се повиши, медта навакса някои загуби, а алуминият продължи спада си. Това може да подскаже, че инвеститорите очакват руските производители да продължат да изнасят и да поемат сами допълнителните разходи.

„Това са приходи, които биха отишли ​​за компанията и техните акционери, а сега ще отидат за държавата“, заяви Колин Хамилтън, управляващ директор за изследване на суровините в BMO Capital Markets. „Експортните данъци могат да се използват умишлено за намаляване на износа или могат да бъдат за повишаване на приходите.“

Правителствата по света предприемат повече действия за ограничаване на нарастващите потребителски цени. Русия вече е въвела данъци върху износа на пшеница, докато Китай тази година предприе поредица от мерки в мащабни усилия за спиране на инфлацията.

„Виждаме, че цените продължават да растат през второто тримесечие“, каза Решетников по време на заседание на правителството. „Освен това няма признаци, че те ще могат да се понижат до края на годината.“

Мерките вероятно няма да засегнат много износа на руски никел и алуминий, тъй като местната употреба е ограничена, каза Кирил Чуйко, анализатор в BCS Global Markets. Русия консумира около 10% от никела, който произвежда, и около 30% от алуминия.