Основателят на McAfee VirusScan бе намерен мъртъв в затвора

"Всичко показва", че Макафи е отнел живота си, гласи изявление на затвора

09:03 | 24 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Джон Макафи. Снимка:  Anthony Kwan/Bloomberg
Джон Макафи. Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Предприемачът на антивирусен софтуер Джон Макафи бе намерен мъртъв в килията на затвора си в Барселона, часове след като испански съд се съгласи да го екстрадира в САЩ, за да бъде изправен пред обвинения за укриване на данъци.

Каталонското министерство на правосъдието заяви, че затворническите медици са се опитали да го реанимират, но не са успели.

В изявлението се казва, че "всичко показва", че Макафи е отнел живота си, предаде Bloomberg.


McAfee VirusScan даде началото на индустрия за милиарди долари в компютърния свят и в крайна сметка беше продадена на технологичния гигант Intel за повече от 7.6 млрд. долара през 2011 г..

През октомври той бе арестуван малко преди да се качи с британския си паспорт на самолет за полет до Истанбул. САЩ го обвиняват, че е укривал доходи, включително от хонорари за речи, като изполлзва криптовалути и сметки на името на други лица. През 2019 г. Макафий заяви, че от 8 години не плаща данък върхи доходите си поради идеологически причини.

 

След като работи за NASA, Xerox и Lockheed Martiin, той регистрира през 1987 г. първата компания за продажба на антивирусни програми. Тя има около 500 милиона потребители и продължава да носи неговото име и днес.

Макафий бе спорна личност с колоритна биография. През 2018 г. той заяви, че е баща на 47 деца, живееше в Белиз години наред и напусна, когато полицията го извика на разпит за убийството на негов съсед, беше и кандидат за президент на САЩ. Споделял е, че е срещнал съпругата си Джанис, когато тя се явила при него като проститутка. Често използваше "Туитър" и имаше близо 1 милион последователи. Последното му съобщение в социалната мрежа бе: "Всяка власт корумпира. Внимавайте какви правомощия давате на демокрацията."

 

В неделя Джанис Макафий написа в "Туитър": "Сега властите в САЩ са твърдо решени Джон да умре в затвора, за да го превърнат в плашило срещу всеки, говорещ срещу корупцията в техните агенции. За него няма никаква надежда да получи честен процес в Америка."