Microsoft планира масивна експанзия в Китай

Облачният пазар в Китай се очаква да нарасне до 46 млрд. долара през 2023 г.

08:59 | 18 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft Corp. планира да добави четири нови центъра за данни в Китай до началото на 2022 г., за да разшири капацитета си за обслужване в цяла Азия, предаде Bloomberg, позовавайки се на източници, които са пожелали анонимност.

Разширяването на Microsoft в Китай е сред най-бързите за компанията на континента - през март тя обяви плановете си да разшири мрежата от центрове за данни с по-голямо присъствие в северния регион около Пекин. Технологичният гигант вече има шест центъра за данни в страната, управлявани от местния партньор 21Vianet, и сега се стреми да се възползва от глобалния скок в търсенето на интернет услуги по време на пандемията.

Говорител на Microsoft е отказал коментар.

Бързият растеж се движи от китайския бизнес, който бавно се дигитализира през миналите години и сега мигрира към облака. Новите разпоредби в страната, включително широк набор от укази за сигурност на данните, които влизат в сила през септември, също подтикват местните и чуждестранните предприятия да преминат към местно управление на данни и увеличаване на разходите за ИТ. Облачният пазар в Китай се очаква да нарасне до 46 млрд. долара през 2023 г., според правителствен доклад, цитиран от Microsoft.

Подобно на Apple Inc., Microsoft разширява мощностите за данни в Китай заедно с местен партньор, очаквайки бум в съхранението на данни и нуждите за тяхното управление. Американската компания ще трябва да се съревновава с Alibaba Group Holding Ltd. и Huawei Technologies Co., двамата местни лидери в предоставянето на облачна инфраструктура.

Microsoft може да разчита на зрелостта и широката употреба на своите облачни услуги. Платформата Azure позволява на клиентите да хостват данни и да стартират приложения в облака, докато Office 365 предлага интернет базирани версии на познатите програми за обработка на текстове и електронни таблици. Компанията заяви, че планираното разширяване в Северен Китай през 2022 г. ще „удвои“ интелигентния облачен капацитет в страната през следващите години.

Търговските облачни продажби на фирмата през тримесечието, приключило на 31 март, нараснаха с 33% до 17.7 млрд. долара. През същия период компанията отчете капиталови разходи за 6 млрд. долара и прогнозира, че ще достигне още по-голяма сума през текущото тримесечие. Компнията не публикува данни за облачните приходи по географски региони.