Най-точните авиокомпании и летища: Cirium възроди доклада със завръщането на полетите

Летище "Ханеда" край Токио постигна оценка на излитане навреме от 96.86%

07:28 | 14 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Най-точните авиокомпании и летища: Cirium възроди доклада със завръщането на полетите

Предизвикателните времена за въздушните пътувания доведоха до промени в класацията за ефективност на Cirium за индустрията, като Japan Airlines Co. и летище "Ханеда" в Токио се изкачиха на върха по точност, предаде Bloomberg.

Други отличeни сред превозвачите включват Hawaiian Airlines Inc., Red Wings ZAO и Avianca Holdings SA, съобщава Cirium в първия си месечен „Отчет за ефективността“ от февруари 2020 г. насам. Авиационната аналитична компания заяви, че е възродила доклада, тъй като въздушният транспорт се завръща, със 117% повече изпълнени полети през май в сравнение със същия месец на миналата година, основно вътрешни полети.

Класирането използва поредица от измервания, включително ако отпътуванията и пристиганията са подранили или точно навреме, пристиганията са в рамките на 15 минути от графика и полетите се изпълняват в планираното им блоково време от гейт до гейт.

„Полетите се завърнаха и вече може да се анализират навременното представяне на авиокомпаниите и летищата отново - положителен знак за индустрията“, заяви главният изпълнителен директор на Cirium Джеръми Боуен. „Докато факторите, които причиняват закъснения - претовареното въздушно пространство, пътеки за рулиране или забавени от друг полет пътници - просто не съществуваха през 2020 г., те вероятно ще се върнат бавно през 2021 г. и през 2022 г."

Най-точните авиокомпании

В Азиатско-Тихоокеанския регион Japan Airlines се покачи на първо място за пристигащи навреме компании през май от 10-о място в предишния доклад, следван от друга японска компания - ANA Holdings Inc. - и след това Air New Zealand Ltd., Garuda Indonesia и Korean Air Lines Co. В Северна Америка, Hawaiian Airlines запази първото място, а Air Canada се изкачи на второ място, след като преди бе извън топ 10. Southwest Airlines Co. спадна от втора на девета позиция, въпреки че е изпълнила най-много полети - 89 297.

Базираната в Москва Red Wings води в Европа, следвана от Vueling Airlines SA, Iberia, KLM и Aeroflot, според Cirium. Avianca е била най-точната авиокомпания в Латинска Америка, изпреварвайки Azul SA и Gol на второ и трето място.

Летище "Ханеда" край Токио постигна оценка на излитане навреме от 96.86%. Останалите места в топ пет за точни хъбове бяха заети от "Шереметиево", "Минеаполис-Сейнт Пол", "Детройт Метрополитън" и "Филаделфия Интернешънъл". От класираните 20 летища, "Маями Интернешънъл" е с най-нисък резултат от 83.14%.

Топ 20-те летища колективно са обработили над половин милион полета през май, което е само с 4% по-малко от февруари 2020 г., докато ефективността им се е подобрила с три пункта, казват от Cirium.