Франция иска по-бързо изтегляне на плана на ЕС за регулиране на батерии

Френският министър на екологичния преход иска да бъде изтеглен графикът за изпълнение с около 1 г.

16:38 | 11 юни 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Франция призова графикът за изпълнение на плана на Европейския съюз за регулиране на батериите да бъде изтеглен с една година по-рано до 2024 г., съобщава Euractiv, цитирайки френското министерство на екологичния преход, съобщава Investor.bg

27-те министри на околната среда на страните членки на ЕС се срещнаха в четвъртък, за да направят равносметка за напредъка по предложения от ЕС регламент относно батериите и отпадъците от батерии. Предложението бе представено от Европейската комисия през декември миналата година като част от плана за действие за кръговата икономика. 

Комисията иска да гарантира, че батериите могат да бъдат повторно използвани, преработени или рециклирани след края на техния жизнен цикъл. Търсенето на батерии се очаква да скочи 14-кратно на фона на плановете за разполагане на 30 млн. електрически автомобила по европейските пътища до 2030 г.

Мерките, които Комисията предлага, ще улеснят постигането на неутралност по отношение на климата до 2050 г. По-добрите и по-ефективни батерии ще имат ключов принос за електрификацията на автомобилния транспорт, което значително ще намали емисиите му, ще увеличи навлизането на електрически превозни средства и ще улесни нарастването на дела на възобновяемите източници в енергийния микс на ЕС.

С това ЕК цели да стимулира кръговата икономика на веригите за създаване на стойност в сектора на батериите и да насърчи по-ефективното използване на ресурсите с цел свеждане до минимум на въздействието на батериите върху околната среда.

Френският министър на екологичния преход Барбара Помпили иска да бъде изтеглен графикът за изпълнение на плана с около една година.

Повече по темата четете на Investor.bg