Пакистан ще намали данъците си, за да стимулира икономиката  

Митата върху суровините ще бъдат намалени с 3%

16:19 | 7 юни 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пакистан ще намали данъците върху вноса на суровини, за да стимулира производството и общия икономически растеж. Това заяви Абдул Даууд, търговският съветник на премиера Имран Хан, съобщава Bloomberg.

Митата върху суровини, необходими на фармацевтичната, химическата, машиностроителната и хранително-вкусовата промишленост, ще бъдат намалени с 3%, обясни в интервю Даууд. 

„Пакистан имаше нелепо високи мита. Целта ни е да бъдем наравно с другите страни, що се отнася до търговските данъци“, каза той.

Страната прогнозира ръст в икономиката от 3,9% тази година. Изменението на данъците върху вноса ще бъде огромна промяна в политиката на Пакистан, тъй като повече от 40% от общите данъчни приходи се генерират от налози върху входящите пратки. 

Пакистан ще

Правителството на Хан се стреми да прекрати зависимостта на нацията през последните години от чуждестранни заеми и спасителни акции. Вместо това Хан планира да увеличи индустриалната производителност и дела на износа в икономиката.

„За тази цел администрацията ще разшири дългосрочното концесионно финансиране за износ, както и финансирането на оборотни средства за бизнеса през следващата фискална година“, каза Даууд. 

Пакистанската икономика оцеля през глобалната пандемия с подкрепата на международни заемодатели и облекчения за изплащане на дълга.

Бавният темп на либерализация на митата засега само е навредил на конкурентоспособността на Пакистан в сравнение с други държави в региона като Бангладеш, Малайзия и Виетнам.