През следващите 5 години средната глобална температура може да се увеличи с 1.5 градуса

Повечето световни лидери се ангажираха да предприемат действия, които биха ограничили глобалното затопляне до 1,5 °C и доста под 2 °C до края на века, когато подписаха Парижкото споразумение през 2015 г.

08:50 | 27 май 2021
Обновен: 09:53 | 27 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според последни проучвания на Световната метереологична организация има около 40% шанс средната глобална температура за поне една от следващите пет години да бъде с 1,5°C по-висока, отколкото в преиндустриалните времена.

"Това ниво на повишаване на температурата най-вероятно би било временно", според данни от годишна актуализация на климата, водена от Службата на Обединеното кралство и публикувана от Световната метеорологична организация (СМО). Цифрата обаче е значителна. Повечето световни лидери се ангажираха да предприемат действия, които биха ограничили глобалното затопляне до 1,5 °C и доста под 2 °C до края на века, когато подписаха Парижкото споразумение през 2015 г.

„Ние се приближаваме измеримо до долната граница на Парижкото споразумение за изменението на климата,“ заяви в изявление генералният секретар на СМО Петтери Таалас.

„Това е поредният сигнал, че трябва да се предприемат спешни действия. Светът трябва да поеме ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на неутралност на въглерода“.

Миналата година беше най-топлата в историята с температури 1,2 °C в сравнение с преиндустриалните времена. Последните 7 години бяха с едни от най-високите температури регистрирани някога. Това е знак, че изменението на климата се ускорява. Глобалното затопляне, за което е отговорен човекът, е видимо при феномени като повишаване на морското равнище, топенето на морския лед и екстремните метеорологични явления.

Една година със средни температури с 1,5 °C не означава, че това ще бъде еднократно. Средните температури вероятно ще бъдат поне с 1 °C по-високи през всяка от следващите пет години, като Световната метеорологична организация изчислява, че те ще бъдат между 0,9 °C и 1,8 °C. Има 90% вероятност поне една година между 2021 и 2025 да се превърне в най-топлата досега.

„Това е нещо повече от статистика“, каза Таалас. Повишаването на температурите означава „по-голямо въздействие върху здравето, околната среда и устойчивото развитие“.

Следващите пет години вероятно ще донесат повече тропически циклони в Атлантическия океан и повече дъждове във високите географски ширини и района на Сахел в Централна Африка, в сравнение със средното между 1981 и 2010 г. Тази година югозападната част на Северна Америка вероятно ще бъде по-суха, отколкото в миналото, докато Сахел и Австралия ще са по-влажни.

Националните ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове понастоящем далеч не са достатъчни за изпълнението на Парижкото споразумение, според анализ на ООН, публикуван по-рано тази година. Очаква се световните лидери да представят по-амбициозни климатични цели преди началото на спонсорираните от ООН преговори за климата COP26, които трябва да се проведат в Глазгоу през ноември. Натискът от страна на обществеността, както и международната конкуренция генерира инерция на политическия фронт през последните месеци. Важните въпроси остават нерешени, включително създаването на международен пазар на въглерод, който би поставил цена на емисиите.