Меркел призова страните от ЕС към по-амбициозни климатични постижения

„Трябва също така да се уверим, че всички други държави от Европейския съюз са на същия път“, казва канцлерът

15:29 | 15 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Канцлерът Ангела Меркел призова страните от Европейския съюз да отговорят съответно на поставените от Германия по-амбициозни климатични цели, като в момента страната се стреми към целта си от нетни нулеви емисии на парникови газове. Меркел призова по-богатите държави да увеличат своя принос за финансиране на глобалните усилия за справяне с изменението на климата, съобщава Bloomberg.

„Като дългогодишна индустриална нация ние сме пример за подражание и не можем да очакваме нищо от други страни, ако сами не намерим решения“, каза Меркел в събота по време на виртуална дискусия.

„Трябва също така да се уверим, че всички други държави от Европейския съюз са на същия път“, каза тя.

Меркел призова

Не започваме от нула, но трябва да направим повече“, посочи още Меркел.

Фактът, че Германия е отговорна само за 2% от емисиите на въглероден двуокис в света, не означава, че тя не трябва да води пътя към тяхното елиминиране, каза канцлерът.

С наближаването на парламентарните избори в Германия през септември и силните позиции на Зелените консервативният блок на Мерекл засилва фокуса върху околната среда

Миналия месец съдии от Конституционния съд взеха решение, че закон от 2019 г. излага правата на младите хора на риск, тъй като се отлага голяма част от намалението на вредните емисии до след 2030 г. Към този момент управляващата коалиция се ангажира да постигне въглероден неутралитет до 2045 г. - пет години по-рано от общата цел на ЕС.

Меркел призова

Богатите държави се ангажираха да съберат най-малко 100 млрд. долара годишно за финансиране на опазването на климата в подкрепа на развиващите се страни. Меркел каза, че трябва да се направи повече, за да се изпълни това обещание и да се гарантира, че тежестта от справянето с изменението на климата се споделя справедливо.

„Във всичко, което правим, ние осъзнаваме нашата конкретна отговорност като индустриална държава“, каза Меркел. „Страните, които са в по-лошо състояние, са в много по-трудна ситуация“, посочи още тя.