Общото състояние на руските милиардери е 35% от БВП на страната

Съвкупното състояние на руските милиардери спрямо БВП на страната се оказа рекордно в сравнение с други страни

10:14 | 15 май 2021
Обновен: 10:47 | 15 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съвкупното състояние на руските милиардери спрямо БВП на страната се оказа рекордно в сравнение с други страни. До този извод стигна Ручир Шарма, ръководител на развиващите се пазари и глобалната макроикономика в Morgan Stanley Investment Management, на когото се Financial Times и други медии, съобщават от БГНЕС.

Анализаторът изчисли, че богатството на милиардерите от "Форбс" представляват около 35% от общия БВП на Русия.

Най-близката до нея е Швеция, чиито милиардери притежават състояние от около 30% от БВП на скандинавската стана. На трето място са милиардерите от Индия и САЩ по 19%.

На 3 май стана ясно, че най-богатият човек в Русия се оказа собственик и президент на минно-металургичната компания "Норилски никел" Владимир Потанин.

Състоянието му е $32 млрд., като от началото на 2021 г. той е загубил $622 млн. и е спечелил малко над $2 млрд. Руската компания е най-големият производител на паладий в света и един от най-големите на никел, който се използва широко в производството на електрическите автомобили. Борсовата цена на компанията се повиши значително през последните месеци.

Откакто Потанин е начело на фирмата, тя често е сочена като голям замърсител на околната среда. Норникел изхвърля в атмосферата толкова отрови, че концернът междувременно се смята за най-големия замърсител на въздуха в света, а град Норилск е най-замърсеният град в Русия.

По-рано най-богатият човек в страната бе председателят на съвета на директорите на ПАО "Северстал" Алексей Мордашов със състояние от $29,1 млрд.. Сега той е на трето място, зад основния бенефициент на Новолипецкия завод Владимир Лисин, който е със състояние от $28,4 млрд.