Увеличава се броят на загиналите след нови удари между Израел и Газа*

Здравните служители съобщават за 26 убити палестинци

18:02 | 11 май 2021
Обновен: 18:02 | 11 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на жертвите в Газа и Израел се увеличава, докато продължава тежка размяна на огън между палестински бойци и израелските военни, пише BBC.

В понеделник вечерта палестинските бойци са изстреляли над 300 ракети към Израел, убивайки двама израелци. Израел заяви, че е ударил 150 цели в Газа в отговор. Здравните служители съобщават за 26 убити палестинци.

Международната общност призова и двете страни да прекратят ескалацията, която идва в резултат на размириците в Йерусалим.

Палестинската военна организация Хамас, която контролира ивицата Газа, заяви, че действията й са насочени с цел да защити джамията Ал-Акса в Йерусалим от израелската "агресия и тероризъм". Джамията, намираща се в Стария град на Йерусалим, е свещено място, както за мюсюлмани, така и за евреи. В понеделник в Ал-Акса имаше сблъсъци между израелската полиция и палестинците, в резултат на които над 200 души бяха ранени.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Хамас е "преминал червена линия", изстрелвайки ракети към Йерусалим за първи път от години, като страната му ще отговори "с голяма сила". Началникът на щаба на израелската армия генерал-лейтенант Авив Кочави предупреди силите си да се подготвят за разширяването на операцията в Газа "без ограничение във времето".

През последните няколко дни в Йерусалим се наблюдават най-тежките безредици от 2017 г. насам. Вследствие на нарастващото напрежение палестинското недоволство се засили от заплахата от изселване на семейства от домовете им в окупиран Източен Йерусалим от еврейски заселници.

*Информацията е актуална към 17:50 ч.