Илон Мъск съкрати срока за безпилотен полет до Марс

На 2 май SpaceX успешно върна четиримата астронавти на Земята, след като приключи първата си редовна мисия до Международната космическа станция

16:28 | 8 май 2021
Обновен: 16:51 | 8 май 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръководителят на SpaceX и Tesla Илон Мъск не изключи безпилотния полет до Марс да се осъществи още през 2024 г., пише БГНЕС. 

"Не е изключено още през 2024 г. да бъде първият безпилотен полет до Марс", написа Мъск в Twitter, отговаряйки на въпрос относно плановете за полет до Марс през 2026 година.

По-рано Мъск обяви целта за стартиране на пилотирани полети до Марс до 2026 година.

SpaceX разработва транспортна система, състояща се от напълно използваема ракета-носител Super Heavy и космически кораб Starship. Системата ще направи възможно доставянето на спътници, екипажи и товари както в околоземна орбита, така и до Луната и Марс.

На 2 май SpaceX успешно върна четиримата астронавти на Земята, след като приключи първата си редовна мисия до Международната космическа станция. Това за пореден път доказа, че компанията е единствения търговски партньор на НАСА, който е способен да превози хората.

Завръщането на екипажа след повече от пет месеца слага край на първата редова мисия на Space Exploration Technologies въз основа на договор с НАСА за транспортиране на хора до космическата станция. Това е първият път, в който четирима астронавти посещават станцията на американски космически кораб, след като програмата за совалки приключи през 2011 г. SpaceX транспортира двама астронавти до станцията и обратно миналата година в тестова мисия, изпреварвайки другия търговски партньор на НАСА Boeing.