SpaceX изстреля екипаж до МКС при първия полет с вече експлоатирано оборудване

В 5:49 ч. местно време капсулата Dragon беше успешно изстреляна от космическия център "Кенеди" на НАСА и се очаква да пристигне в МКС рано в събота сутрин

15:54 | 23 април 2021
Обновен: 15:54 | 23 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Четирима астронавти пътуват до Международната космическа станция на борда на капсулата на SSpaceX по време на първия екипажен полет с вече ескплоатирано оборудване, предава Bloomberg.

Планирано е капсулата Dragon да пристигне в орбиталната лаборатория в ранните съботни часове, малко повече от 23 часа след успешното изстрелване от космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида в 5:49 ч. местно време. Капсулата лети, както се очакваше, в орбита на около 201 километра над Земята. Първият двигател, който се отдели от ракетата Falcon 9, се приземи на безпилотен кораб в Атлантическия океан.

„Пожелаваме ви страхотна мисия“, каза инженерът на SpaceX Джак Хили на екипажа минути преди изстрелването. 

„Успех и приятно пътуване“.

Пътуването с оборудване, което е било използвано преди, бележи още един крайъгълен камък в човешките космически пътувания и допринася за успеха на Space Exploration Technologies. Основателят Илон Мъск отстоява целта да проектира космически кораби, които да бъдат използвани многократно, като единствения практичен и икономичен метод за намаляване на разходите за изстрелване и разширяване на космическите изследвания - по-специално до Марс.

"Доказаните при полет" ракети и капсули са демонстрирали способността си, каза Мъск в четвъртък в рамките на уебкаст с Питър Диамандис, създател на фондацията XPrize и колега космически ентусиаст.

„Искате ли да бъдете на първия полет на самолета, когато той излезе от завода, или искате да бъдете на по-късен полет", попита Мъск. „Трябва да бъде по-добре“ с всеки извършен полет, допълни той.

По-ранна експлоатация

Капсулата Dragon, която се използва днес, вече беше превози двама астронавти до и от космическата станция миналата година при първия тестов полет на SpaceX за НАСА. Ракетата Falcon 9 при сегашния полет полетя за последен път през ноември, за да превози четирима астронавти до космическата станция за първото редовно пътуване на SpaceX за НАСА - мисия, известна като Crew-1.

На 28 април SpaceX трябва да върне четиримата членове на екипажа от ноемврийския полет с приземяване край бреговете на Флорида. Следващата мисия на компанията до Международната космическа станция е планирана за октомври.

Миналата година НАСА се съгласи да позволи ротациите на екипажа на космическата станция да се извършват с вече експлоатирано оборудване.

Стив Юрчик, и.д. администратор на НАСА, приветства близкото партньорство на агенцията със SpaceX през последните години. Миналата седмица агенцията избра SpaceX да приземи астронавти на Луната като част от програмата Artemis.

Полетът в петък е „третото изстрелване за по-малко от година след почти 10-годишна разлика в полетите на астронавти на американски ракети от американска земя“, каза той след успешното изстреляване.

'Колко далеч'

SpaceX използва още една от своите ракети Falcon 9 девет пъти без екипаж, а капсулата Dragon е сертифицирана за цели пет полета. Компанията, базирана в Хоторн, Калифорния, иска да установи колко пъти Falcon 9 може да лети, въпреки че изстрелванията с екипаж няма да бъдат част от тези тестове.

„Ние полагаме усилия за мисии без екипаж“, коментира Бенджи Рийд, старши директор на SpaceX за космически полети на SpaceX, на брифинг на 20 април. 

„Искаме да видим колко далеч можем да стигнем.“

Мисията на НАСА Crew-2 се командва от 53-годишния Шейн Кимбро, пенсиониран полковник от американската армия, пилот на хеликоптер и баща на трима деца, който предприема третия си полет в космоса. Очаква се екипажът да се завърне на Земята в края на октомври. Трима други астронавти са на борда:

- Пилотът Меган Макъртър, 49-годишен, океанограф, избрана от НАСА за астронавт през 2000 г. Тя лети с последната мисия за обслужване на космическия телескоп Хъбъл през май 2009 г. Макартър е женена за Боб Бенкен, който е летял със същата капсула Dragon по време на последния тестов полет на SpaceX за НАСА до космическата станция. Двойката има син;

- Специалистът по мисията Акихико Хошиде, 52-годишен, астронавт от Японската агенция за аерокосмически изследвания, е летял два пъти в космоса през 2008 и 2012 г.

- Томас Песке, бивш пилот на Air France, който се присъедини към Европейската космическа агенция като астронавт през 2009 г. Песке, 43-годишен родом от Руан, Франция, прекара шест месеца на борда на космическата станция от ноември 2016 г. до юни 2017 г.

Програмата Commercial Crew е ключов крайъгълен камък в усилията на НАСА да сключва договори с частни компании, където е възможно, за екипажни и товарни превози заедно с други услуги.

През 2014 г. НАСА възложи на SpaceX и Boeing комбинирани договори за 6,8 млрд. долара, за да съживят способността на САЩ да летят до орбиталната лаборатория, без да купуват места на руските капсули "Союз". Вторият тестов полет на капсулата Starliner на Boeing без екипаж е планиран за по-късно тази година след неуспешна мисия през декември 2019 г.

Мъск основава SpaceX през 2002 г. с крайната цел да даде възможност на хората да живеят на други планети, а НАСА е ключов партньор и клиент. Товарна версия на капсулата Dragon на SpaceX прави редовни пътувания до космическата станция.