Бъфет: Грег Абел е вероятният ми наследник в Berkshire

Основната причина е богатият опит на Абел с разпределението на капитала

15:50 | 3 май 2021
Обновен: 17:16 | 3 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Уорън Бъфет заяви, че Грег Абел, заместник-председател на Berkshire Hathaway, ръководещ незастрахователния бизнес, ще бъде неговият вероятен наследник, ако милиардерът се оттегли, предава Bloomberg.

Бъфет посочи пред CNBC, че управителният съвет се съгласява 58-годишният Абел да поеме поста, ако нещо се случи с 90-годишния главен изпълнителен директор на Berkshire, и добави, че възрастта е определящ фактор при избора. Абел е смятан за най-вероятния кандидат.

Решенията за наследяване са били строго пазена тайна в конгломерата, дори докато фирмата уверяваше инвеститорите, че има изготвен подробен план. 69-годишният Аджит Джейн също често се разглеждаше като потенциален наследник, тъй като многократно е хвален от Бъфет като заместник-председател на Berkshire, ръководещ застрахователния бизнес.

"И двамата са прекрасни момчета", каза Бъфет пред CNBC. 

„Вероятността някой да има възможност за 20-годишно управление обаче представлява реална разлика“.

Коментарите идват след годишното заседание в събота, когато заместник-председателят на Berkshire Чарли Мънгър, 97-годишен, предизвиква спекулации, че Абел може да бъде избраният наследник, със свое изказване. Бъфет говореше за това как децентрализацията няма да работи навсякъде, защото изисква определен тип култура, която бизнесът трябва да има.

„И Грег ще запази тази културата“, каза Мънгър

Абел отдавна е смятан за най-вероятния кандидат да замени Бъфет, като се има предвид възрастта му и неговата широка компетентност да контролира всички незастрахователни бизнеси в Berkshire. Но коментарът на Бъфет циментира тезата, че той вероятно ще поеме поста на изпълнителен директор, на който то прекара повече от пет десетилетия.

Наследяването остава огромна тема за Berkshire, като се има предвид възрастта на Бъфет и Мънгър и техния дългогодишен принос за изграждането на компанията в конгломерат на стойност 630 милиарда долара. Всеки наследник ще поеме бизнес, ръководещ широк спектър от операции - от застраховане и железопътни компании до енергийни компании и дори търговци на дребно, включително Dairy Queen.

Абел и Джейн бяха назначени за заместник-председатели през 2018 г. - повишения, за които Бъфет заяви тогава, че са част от „движението към наследяване“. Абел, който преди това ръководеше разтегнатата енергийна империя на Berkshire, бе избран да ръководи всички незастрахователни бизнеси, докато Джейн управляваше застрахователните.