Каква ще е съдбата на Berkshire Hathaway след ерата Уорън Бъфет?

Промяната на лидерството на компанията ще изисква някои промени

17:23 | 24 април 2021
Автор: Николета Рилска
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Ходът на времето показва, че един ден Berkshire Hathaway ще бъде без мъжа начело, превърнал се в синоним заради създаването на един от най-ценните и уважавани бизнеси в света, пише MarketWatch.

Въпреки че децентрализираното управление на Berkshire на отделните бизнес единици ще остане непроменено, наследяването на поста на Уорън Бъфет ще изисква някои промени.

Най-важната роля за запълване ще бъде на главен изпълнителен директор - една от длъжностите на Бъфет, който също така е председател и главен инвестиционен директор на компанията. Плановете за наследник на Бъфет остават в тайна, но опитът и наборът от умения на Грег Абел предполагът, че бордът може да избере именно него.

Основната причина е богатият опит на Абел с разпределението на капитала. По време на управлението си на Berkshire Hathaway Energy и по-късно в ролята си на заместник-председател, ръководещ незастрахователите операции, Абел надзираваше множество придобивания. Освен това той се чувства комфортно в светлината на прожекторите и е с около 10 години по-млад от Аджит Джейн, заместник-председател, отговарящ за застрахователните операции.

Ролята на председател вероятно ще бъде дадена на сина на Бъфет Хауърд, чиято основна задача ще бъде да гарантира придържането към културата на компанията. Отговорността за управлението на инвестиционното портфолио на Berkshire вероятно ще бъде предадена на Тод Комбс и Тед Уешлър, които се присъединиха към компанията през 2010 и 2011 г.

Неразделна част от промените на управленските постове е бъдещото разпределение на капитала на Berkshire.

Силата на Berkshire да печели не може да гарантира, че компанията ще разполага с достатъчно кеш, за да инвестира в рентабилни проекти или да извършва опортюнистични придобивания. Това означава, че средствата ще трябва да бъдат върнати на акционерите.

Най-бързият начин за връщане на капитала към акционерите е чрез дивиденти. Дивидентите обаче са данъчно неефектвини и налагат единен стандарт на всички акционери - две от причините Бъфет да се противопоставя на изплащането им в миналото. По-добрият начин това да се случи е чрез обратни изкупувания на акции, които - ако са направени на цена под присъщата стойност, незабавно увеличават стойността на акция за останалите инвеститори. Въпреки това обратните изкупувания на акции са зависими от цените.

Това оставя хибридния вариант като най-логичния начин на действие. Berkshire може да определи редовен дивидент и в случай, че не се премине към обратно изкупуване на акции или дадено придобиване не се осъществи, компанията може да обяви и изплащането на специални дивиденти.

Изплащането на дивиденти в рамките на управлението на Бъфет е малко вероятно, ако обратното изкупуване на акции остане опция. Но ще дойде ден, може би скоро, когато Berkshire просто няма да може да разпредели целия генериран от нея капитал и ще трябва да изплати дивиденти.

Това, което новите лидери на Berkshire верояно няма да направят, е да разделят компанията. Конгломератът има данъчна ефективност, диверсификация и добри възможности за разпределение на капитала. Разделянето му на части би унищожило тези предимства и би довело до ненужни данъци. Най-важното е, че това би накърнило репутацията, която Berkshire старателно гради - на постоянен дом за семейни фирми.

“Наистина добрите бизнеси са изключително трудни за откриване. Да продаваш такъв, ако имаш късмета да го притежаваш, наистина няма смисъл”, посочи Бъфет в годишното писмо от 2019 г.

Разбира се, крайната съдба на Berkshire Hathaway зависи от нейните акционери. Компанията несъмнено няма да изглежда по същия начин след 25, 50 или 100 години, но би трябвало да процъфтява без Уорън Бъфет заради уникалната корпоративна култура, която той и Чарли Мънгър толкова старателно градиха през последния половин век.