Какво мисли Уорън Бъфет за “индикатора Бъфет”?

Показателят вече е над нивата от дотком ерата

07:46 | 13 април 2021
Автор: Николета Рилска
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg

Едва ли има инвеститор, който не би желал да повтори успеха на милиардера Уорън Бъфет. Ето защо трейдърите са привлечени от историите относно “индикатора Бъфет”, пише Yahoo Finance.

Към момента показателят изпраща предупредителни сигнали за фондовата борса. Индикаторът на Бъфет всъщност представлява съотношението между стойността на публично търгуваните акции на дадена държава и нейния брутен национален продукт. Това съотношение се асоциира с Бъфет за пръв път в интервю от 2001 г. за Fortune, където инвеститорът определи показателя като „може би най-добрата единична мярка за това къде са оценките във всеки един момент“.

В края на 90-те години на миналия век, когато Бъфет коментира темата, съотношението беше много високо и предвещаваше края на дотком балона, който в крайна сметка се спука.

Сега показателят дори надвишава нивата си от тази ера, като играчите на пазара започнаха отново да натискат алармите. Дори американският предприемач и основател на Tesla Илон Мъск обърна внимание на съотношението чрез публикация в Twitter.

Трябва ли обаче инвеститорите да са наистина притеснени?

Кати Ууд от ARK Invest отговори на Мъск като постави под въпрос ефикасността на показателя в серия от публикации в Twitter.

“Статистиките за БВП се развиха по време на индустриализацията и изглежда не са в крак с дигиталната ера”, написа тя. “Благодарение на продуктивността реалният икономически растеж вероятно е по-висок, а инфлацията по-ниска от обявената, което предполага, че качеството на печалбите се е повишило значително”, обяснява Ууд.

Какво мисли Уорън Бъфет за това?

Бъфет направи някои важни уточнения относно метриката, която често се пренебрегва.

“Съотношението има определени ограничения, когато ви казва каквото трябва да знаете”, коментира Бъфет в интервюто от 2001 г. По това време той не предостави по-конкретна информация. Едно нещо обаче е ясно: това не е показателят за началото и края на всички пикове.

По време на годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway през 2017 г. Бъфет говори за индикатора и известното съотношение на CAPE (съотношението на коригираната спрямо инфлацията цена на акцията към 10-годишната средна стойност на реалната печалба на акция) на икономиста Робърт Шилер.

„Всяко число има някаква степен на значение. Понякога то означава повече от други... Не е толкова просто, колкото да имате една или две формули и след това да кажете, че пазарът е подценен или надценен", посочи известният инвеститор. 

В коментара си Бъфет отбеляза, че “най-важното нещо са бъдещите лихвени проценти”, тъй като ниските лихви оправдават по-високите оценки.

Междувременно Бъфет продължава да купува акции, въпреки че кръстения на него показател е толкова висок. Ако той се тревожеше за съотношението, вероятно щеше да разпродава книжа, но това не се случва. В края на 2020 г. Berkshire Hathaway има портфейл от акции на стойност 280 млрд. долара спрямо 248 млрд. долара през предходната година.

Вероятно е Бъфет да промени дългогодишния си бичи тон към фондовия пазар на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway на 1 май. Изводът обаче е, че не бива да се правят изводи на базата от отчитането на само едно съотношение.