11 примера от Уорън Бъфет за пестелив живот

Оракулът от Омаха използва купони и мисли отвъд нормите, за да пести

07:47 | 15 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Houston Cofield/Bloomberg
Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет, известен като Оракула от Омаха, разполага с приблизително 101 милиарда долара нетно богатство към 14 април според индекса Bloomberg Billionaire. Въпреки това седмият по богатство човек в света живее пестеливо и насочва много от средствата си за благотворителност, пише Yahoo Finance.

Ето и примерите от Бъфет за пестелив живот:

Домът на Бъфет е същият, който закупува през 1958 г.

Бъфет живее в резиденция в Омаха, Небраска, която е купил през 1958 г. за 31,5 хиляди долара, еквивалентни на около 285 хиляди долара сега. Той няма намерение да обявява дома си за продажба. „Не бих го заменил за нищо“, коментира инвеститорът пред CNBC по-рано тази година.

Бъфет започва деня си с евтина закуска

Мнозина мислят, че милиардерите закусват в най-екстравагантните ресторанти или имат личен готвач, който да им приготвя каквото пожелаят.

Бъфет обаче не плаща високи цени за гурме ястия. Когато става въпрос за храна, той е известен с пестенето на пари за нея, придържайки се към веригите за бързо хранене. Всъщност Бъфет често се отбива до McDonald’s по време на 5-минутното си пътуване до работа, пише CNBC.

“Едно нещо, което беше изненадващо да науча за Уорън, е, че той като цяло се придържа към яденето на храната, която е харесвал, когато е бил на 6 години”, разказва съоснователят на Microsoft Бил Гейтс. “Той не яде бебешка храна, разбира се, но предимно се храни с хамбургери, сладолед и кола”, посочва Гейтс.

Бъфет купува коли с намаление

Въпреки че ръководителите на компании шофират автомобили за милиони долари, по-вероятно е Бъфет да бъде засечен в скромна кола.

В документален филм на BBC дъщеря му Сузи Бъфет казва, че инвеститорът купува коли с намалени цени - например ударени от градушка. Автомобилите са поправяни и стават част от начина на живот на Бъфет.

“Истината е, че карам само около 3500 мили годишно, така че купувам нова кола много рядко”, споделя Бъфет пред Forbes през 2014 г.

Бъфет има достъпни хобита

Бъфет, разбира се, не работи през цялото време. Инвеститорът има своите хобита, но в сравнение с тези на други ръководители на компании, те са далеч по-достъпни. Той например обича да играе бридж.

Когато не е зает да бъде бизнес магнат, човек може да го открие да свири на своето укулеле и да пее. Видео на Оракула от Омаха, свирещ на инструменти с Гейтс, стана много популярно, след като беше публикувано в блога на съоснователя на Microsoft през 2016 г.

Бъфет се отнася добре с приятелите си

Дългогодишното приятелство на Бъфет с Гейтс е легендарно.

В чест на 90-ия рожден ден на Бъфет, магнатът на Microsoft обясни в своя блог какво поддържа тяхното приятелство силно през годините: „От всичко, което научих от Уорън, най-важнотото е какво е приятелството“, написа Гейтс.

Бъфет не печели Гейтс с грандиозни и скъпи жестове, а с начина, по който се отнася с другите. В публикацията си от 2016 г. Гейтс дава примери за това как Бъфет е любезен и внимателен приятел, който например би шофирал лично, за да го вземе от летището, когато е в родния му град.

Бъфет използва остарял модел на Nokia дълго, след като смартфоните бяха налични

Малко вероятно е Бъфет да отдели пари за новия iPhone, въпреки че сега използва такъв. Милиардерът разкри в интервю за CNBC през февруари 2020 г., че са му дадени няколко iPhone-а, включително от главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук.

Тогава той заяви, че моделът на Nokia, към който се е държал години наред, вече не е наличен на пазара и сега използва най-новия модел iPhone - по време на интервюто това е iPhone 11.

Бъфет не харчи за дизайнерски костюми

Бъфет избягва дизайнерските костюми от висок клас. Вместо това той носи костюми, създадени от китайски предприемач на име мадам Ли, с когото се запознава през 2007 г.

„Те пасват перфектно“, посочи той по отношение на костюмите в интервю за CNBC от 2017 г. „Получавам комплименти за тях”, добави Бъфет.

Бъфет използва купони

Бъфет доказва, че дори милиардерите оценяват възможността да спестят пари. В годишното писмо на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс от 2017 г., Гейтс разказва за пътуване с Бъфет, в което той е платил обяда им в заведение за бързо хранене с купони. Гейтс дори предостави фотографски доказателства за това.

Бъфет работи в същата офис сграда от над 50 години

Бъфет остава в същата офис сграда, откакто се присъединява към Berkshire Hathaway през 60-те години на миналия век.

„Това е различен вид място“, казва Бъфет за централата на компанията в Омаха в документалния филм “Becoming Warren Buffett” от 2017 г. „В офиса имаме 25 души и ако се върнете назад, би било абсолютно същото. Точно същите 25 са. Нямаме комитети в Berkshire. Нямаме отдел за връзки с обществеността. Нямаме отдел за връзки с инвеститорите. Нямаме общ съвет.”, разказва инвеститорът.

Бъфет мисли извън нормите, за да спести пари

В биографията на Роджър Ловенщайн за Бъфет („Buffett: The Making of a American Capitalist“) авторът разказва, че след като се е родило първото дете на инвеститора, той е превърнал част от скрин в място за спане на бебето, вместо да харчи пари за кошара. Що се отнася до второто дете на семейството, Бъфет е взел назаем детско креватче.

Бъфет оценява взаимоотношенията за сметка на материалните неща

Бъфет обяснява своя избор да живее пестеливо през 2009 г. пред група студенти.

„Не можете да си купите здраве и не можете да купите любов“, посочва Бъфет. „Член съм на всеки голф клуб, на който искам да бъда... Предпочитам да играя голф тук с хора, които харесвам, отколкото на най-фантастичното голф игрище в света... Не се интересувам от автомобили и целта ми не е да накарам хората да завиждат", разказва той.