ЕК предлага премахване на ограниченията за имунизирани туристи от трети страни

Новите параметри трябва да бъдат одобрени от всички държавни членки

13:50 | 3 май 2021
Обновен: 13:50 | 3 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия предложи облекчаване на ограниченията за бизнес и развлекателни пътувания за тези, които са били напълно ваксинирани срещу Covid-19, увеличавайки признаците за постепенно връщане към нормалността, докато кампанията по ваксинация на Стария континент набира скорост, предава Bloomberg.

Изпълнителният орган на Европейския съюз препоръчва да се приемат туристи от трети страни с относително нисък процент на инфекция, както и тези, които са напълно ваксинирани, гласи днешно изявление на ЕК. Предложенията изискват одобрение от държавите членки, като служител на Комисията заяви, че се надява те да бъдат приети до края на този месец.

Новите параметри биха заменили настоящата обща забрана за несъществени пътувания до ЕС за жители на всички трети страни, с изключение на няколко държави, която е в сила повече от година.

Ваксинациите на

Ваксинациите на Стария континент набират скорост, докато недостигът на животоспасяващите медикаменти започва да намалява. Карта: Bloomberg

Блокът работи по въвеждането на система за ваксинационни паспорти, която ще улесни пътуването на имунизираните и тези, които наскоро са се възстановили от коронавируса и по този начин се считат за естествено имунизирани.

Държавите членки ще бъдат задължени да приемат доказателства за приложение на всички ваксини, одобрени за употреба в ЕС - включително тези, произведени от Pfizer-BioNTech, AstraZeneca и Moderna - и ще приемат доказателства за ваксинация от неевропейски страни.

Комисията заяви, че могат да бъдат включени и ваксини, завършили процеса по оторизация на Световната здравна организация за спешна употреба.

В същото време новите правила ще позволят на държавите членки да забранят всички пътувания от страни, в които се появяват варианти на коронавируса, предизвикващи загриженост, чрез така наречената аварийна спирачка.

Комисията ще изготви списък с одобрени сертификати за ваксинация, издадени от страни извън ЕС. Надяваме се, че дискусиите с Вашингтон ще доведат до въвеждането на унифициран сертификат, който отговаря на европейските стандарти за сигурност и точност, стана ясно от брифинг на служите на ЕК.