ЕС подготвя съдебни действия срещу AstraZeneca заради недостига на ваксини

Англо-шведският фармацевтичен производител достави само 30 милиона дози през първото тримесечие в сравнение с първоначалната цел от 120 милиона

12:53 | 22 април 2021
Обновен: 13:01 | 22 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изпълнителният орган на Европейския съюз се готви да започне съдебни действия в рамките на дни срещу AstraZeneca, след като неуспехът на компанията да изпълни поетите си ангажименти за доставка подкопа ваксинационната кампания на Стария континент, предава Bloomberg.

Този ход се обсъжда от седмици от посланиците на блока, твърдят двама служители, запознати с дискусиите. Целта му е да се гарантира, че компанията ще изпълни договорните си ангажименти за това тримесечие, като Европейската комисия е поискала от националните правителства да се присъединят към съдебните действия, но някои от тях не са напълно съгласни според едно от длъжностните лица.

ЕС се

ЕС може да предприеме съдебни действия срещу AstraZeneca заради недостига на ваксини. Графика: Bloomberg

AstraZeneca достави само 30 милиона дози през първото тримесечие в сравнение с първоначалната цел от 120 милиона. Недостигът предизвика огромен спор с Брюксел, като блокът обвини компанията в нарушаване на сключените договорености. ЕС въведе по-строги ограничения върху износа на ваксини, когато кризата ескалира, и се забърка в успореден спор с Великобритания, след като поиска достъп до доставките на Astra в Кралството.

Договорът за ваксини, публикуван в края на януари, предполага, че британските производствени съоръжения могат да се използват за ускоряване на доставките в ЕС, ако е необходимо. Документът също така посочва, че компанията трябва само да положи "най-добрите разумни усилия" за решаване на проблемите.

Съобщение, изпратено до офиса на Astra за връзка с медиите, не получи ответен отговор. Politico докладва по-рано за започването на съдебното производство.

Въпреки че разпространението на ваксинациите в ЕС сега се ускорява, бавният старт на кампанията на принуди блокът да догонва страни като Великобритания и САЩ. Брюксел все още се стреми да имунизира 70% от населението си до края на лятото.

Разпространението на

Разпространението на ваксини на Стария континент започва да набира инерция. Графика: Bloomberg

ЕС също така предоставя приоритет на други производители на ваксини за бъдещи доставки и води преговори с Pfizer-BioNTech за 1,8 милиарда допълнителни дози ваксини до 2023 г.

Въпреки че Комисията заяви, че е започнала преговорите с Pfizer-BioNTech, защото иска да се съсредоточи върху ваксините, базирана на иРНК технология, също така намекна, че това не е единствената причина. В изявление от миналата седмица, в което бяха обявени поръчките за препарата на Pfizer-BioNTech, председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че производителят „се е доказал като надежден партньор“.