ЕС: Носенето на маски и физическата дистанция могат да бъдат облекчени за ваксинираните

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията посочи, че изискванията за тестове и карантина на пътуващите могат да бъдат отменени или модифицирани за изцяло ваксинирани лица

20:50 | 21 април 2021
Обновен: 21:51 | 21 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мерките за социално дистанциране и изискванията за носене на маски могат да бъдат облекчени за тези, които се ваксинират, заяви Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) - последният признак, че ускореното разпространение на ваксините срещу коронавирус може да проправи пътя за постепенно връщане към нормалността, предава Bloomberg.

Когато напълно ваксинирани лица се срещнат с други напълно ваксинирани лица, мерките за физическа дистанция и носенето на маски могат да бъдат разхлабени, заяви ECDC в набор от насоки, публикувани в сряда. Правилата могат да бъдат облекчени, дори когато ваксинираните се срещат с лица, на които им предстои имунизация, стига да няма рискови фактори като вероятност за тежки усложнения или по-ниска ефективност на ваксината при съответното лице.

Доводът е, че лицата, които са се подложили на ваксинация, имат много нисък риск от развиване на тежки усложнения вследствие на инфекция, както и че рискът от предаване на вируса от ваксинирано лице също е минимален.

Европейските страни все още са обект на продължителни блокировки на фона на постоянни ръстове на броя на новозаразените в целия континент. Тъй като разпространението на животоспасяващите медикаменти набира скорост, 27-членният блок работи по мерки за облекчаване на ограниченията, включително за пътуване, за тези, които са се имунизирали или са преболедували вируса и се считат за по-малко податливи, чрез въвеждането на ваксинационни паспорти.

Насоките на ECDC могат да предложат допълнителни аргументи в подкрепа на постепенно разхлабване на мерки за непрекъснато нарастващия брой на ваксинирани европейски граждани.

Изискванията за тестове и карантина на пътуващите, както и редовно тестване на работното място, „могат да бъдат отменени или модифицирани за изцяло ваксинирани лица, стига да няма или поне да има много ниско ниво на циркулация на мутирали щамове“, се казва в насоките.