Европа е в ключов момент от ваксинационната си кампания

Графика на деня за 21 април

18:57 | 21 април 2021
Обновен: 18:57 | 21 април 2021
Автор: Николета Рилска
Ваксинационната кампания в Европа набира инерция. Графика: Bloomberg
Ваксинационната кампания в Европа набира инерция. Графика: Bloomberg

Ускорението на ваксинационните кампании в Европейския съюз най-накрая е факт, пораждайки надежди, че континентът може да овладее пандемията и да отвори икономиките по-рано от очакваното, съобщава Bloomberg.

Повратната точка беше достигната през този месец, като Германия почти удвои темпа на ваксинациите, след като увеличи доставките и позволи на общопрактикуващите лекари да поставят дози в собствените си кабинети. Франция, Италия и Испания следват страната.

Блокът трябваше да преодолее множество предизвикателства, включително забавяне на доставките на дозите на AstraZeneca и по-късно свързаните с тях опасения от образуването на кръвни съсиреци. Този месец Johnson & Johnson замрази доставката на дози от своята ваксина, но във вторник процесът беше възстановен, след като Европейската агенция по лекарствата заяви, че ползите все пак надвишават рисковете.

Подобреният темп на ваксинациите е приветствано развитие от правителствата на страните членки от ЕС, след като блокът изостана от Великобритания и САЩ. Това може да позволи на 27-те държави членки да преустановят цикъла на налагане и отмяна на блокади и да отворят икономиките си отново.

Еврото поскъпва с 2,5% през този месец, след като отбеляза спад спрямо долара през първото тримесечие. Признаци на оптимизъм относно икономиката има и на пазарите на облигации.