Украинският президент призова Путин да се срещнат в Донбас

Пентагонът заяви тази седмица, че руската военна мобилизация надхвърля тази при анексирането на Крим през 2014 г.

12:58 | 21 април 2021
Обновен: 15:31 | 21 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Украинският президент Володимир Зеленски предложи да се срещне с Владимир Путин в зоната на конфликта в близост до границата на двете страни, тъй като загрижеността относно струпването на руски военни част в региона остава засилена, пише Bloomberg.

Зеленски отправи предложението късно във вторник, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че присъствието на около 100 000 руски войници около украинската границата създава „изключително напрегната“ ситуация. Пентагонът заяви тази седмица, че военната мобилизация надхвърля тази при анексирането на Крим през 2014 г.

Напрежението между Киев и Москва нарасна през последните седмици, след като Русия започна военни учения, като по този начин наруши споразумението за прекратяване на конфликта между страните, започнал седем години по-рано с анексирането на Крим. Конфликтът се разпространи и в Черно море, което стана сцена на поредната точка на възпламеняване през 2018 г., като във вторник Русия започна там военноморски и военновъздушни учения.

„Украйна и Русия въпреки общото си минало, гледат към бъдещето по различен начин“, каза Зеленски във видео съобщение във Facebook.

„Но това не е непременно проблем - това е възможност. Най-малкото, това е една възможност да се намалят бъдещите военни загуби, преди да е станало твърде късно“.

Няма отговор на поканата от Зеленски, който също обвини Русия в отхвърлянето на ново примирие в конфликта и подписа закон, позволяващ резервистите да бъдат призовани за военна служба.

Русия иска по-голяма автономия на отцепилия се регион на Донбас на Украйна, където доминират рускоговорящите. Това може да провали плановете на правителството в Киев за присъединяване към ЕС и НАТО - цели, подкрепени от мнозинството от 42-милионното население на страната.

Кремъл обвинява бившия си съюзник, че е планирал офанзива за възстановяване на контрола над Донбас - твърдение, което Украйна отрича. Страхът в региона е свързан с възобновяването на военните действия, които бяха приключили вследствие на мирното споразумение от 2015 г. Повече от 13 000 души са загинали след избухването на войната. НАТО, САЩ и ЕС призоваха Русия да деескалира напрежението.