Ефективността на ваксината "Спутник V" е 97,6%

Ваксината се нареди на второ място в света по брой одобрения от държави

20:50 | 19 април 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ефективността на "Спутник V" според анализа на данните от 3,8 милиона ваксинирани руснаци е била 97,6% според Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ), съобщи ТАСС, цитирано от БГНЕС.

„Научно.изследователският институт „Н.Ф. Гамалея” обяви ефективност на ваксината „Спутник V” от 97,6% според резултатите от анализ на данните за заболеваемост от коронавирус сред руснаците, получили двете дози от препарата”, гласи съобщението.

Според данните за ваксинацията на 3,8 милиона руснаци, които са били напълно ваксинирани с двата компонента на лекарството в периода от 5 декември 2020 г. до 31 март 2021 г., заболеваемостта, започваща от 35-ия ден от датата на първата инжекция, е била само 0,027%.

"В същото време честотата сред неваксинираното възрастно население за този период от 35-ия ден след стартирането на масовата цивилна ваксинация е 1,1%", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че данните и изчисленията за ефективността на ваксината ще бъдат публикувани в рецензирано медицинско списание през май тази година.

Ваксината „Спутник V” е регистрирана в 60 държави с общо население от 3 милиарда души. Препаратът се нарежда на второ място в света по брой одобрения, получени от държавните регулатори.