Разпродажбата на акции на Coinbase след дебюта спря ралито на биткойна

Поевтиняването на акциите на криптоборсата охлади ентусиазма на купувачите на криптоактиви

09:11 | 15 април 2021
Обновен: 09:14 | 15 април 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дългоочакваното директно листване на Coinbase Global доведе до лудост в търсенето на всички криптоактиви, но спад в цената малко след дебюта охлади еуфорията, обобщава Bloomberg.

Биткойнът се отдръпна от историческия си рекорд, след като акциите на най-голямата криптоборса се сринаха и затвориха с 14% надолу. Цената на акциите при отваряне на търговската сесия скочи до 429 долара през първите 10 минути, преди да тръгне надолу. Акциите на Coinbase затвориха на ниво от 328.28 долара. Биткойн също поевтиня, а при сутрешната търговия в Хонконг се разменяше за 63 160 долара.

Вижда се, че листването тласка крипто още повече към основния поток на инвестиции, давайки възможност на много купувачи да се включат в сектор, чиято стойност стигна 2 трилиона долара за малко повече от десетилетие. Най-голямата криптовалута - биткойнът, се оценява на над 1 трилион долара след поскъпване с над 800% през последната година.

Биткойн се

Биткойн се отръпна от историческия си връх. Графика: Bloomberg

При цената на затваряне оценката на Coinbase е около 86 милиарда долара.

„Това е огромна стъпка напред за индустрията и легитимността, която тя носи в очите на инвеститорите и регулаторите “, каза Мати Грийнспан, основател на Quantum Economics, по Bloomberg TV.

Нарастващото масово приемане на криптовалути подтикна биткойн да поскъпне със 120% от декември насам, като това доведе до рекордни върхове и за други цифрови монети. Това се случи въпреки опасенията около волатилността и използването на криптовалутите като начин на плащане. Вниманието от страна на регулаторите пък е напът да се засили, след като Coinbase става публична компания.